Posjeti Nizozemskoj i Francuskoj

Čović danas na sastancima 
u Haaškom sudu, sutra na hodočašću u Lourdesu

19.05.2016.
u 07:00

Čović će danas nakon posjeta i razgovora u Haagu otputovati u Francusku gdje u petak u Lourdesu počinje Međunarodno vojno hodočašće

Hrvatski člana Predsjedništva BiH Dragan Čović danas će se u Haagu sastati s Carmelom Agiusom, predsjednikom Međunarodnog suda za ratne zločine, počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Razgovori o suradnji

S predsjednikom Haaškog suda će razgovarati o suradnji BiH i Haaškog suda i drugim pitanjima vezanim za rad ovog suda. Vrlo intenzivan tjedan Čović je počeo u utorak posjetom Posavini, gdje je sudjelovao u Domaljevcu na okruglom stolu “Posavina dvije godine nakon poplava”, nakon čega je jučer imao niz sastanaka u Zagrebu, odakle se uputio za Nizozemsku.

U Haagu će, kako doznajemo, razgovarati s predstavnicima suda i predsjednikom Agiusom o mehanizmu suradnje nakon zatvaranja suda. Nakon sastanaka posjetit će Hrvate iz BiH koji u pritvoru čekaju presudu. Čović iz Nizozemske ide u Lourdes gdje ću sudjelovati na Međunarodnom vojnom hodočašću. On nam je jučer nakon sastanaka u Zagrebu potvrdio kako će imati razgovore u Haaškom sudu i nakon toga ide za Lourdes. Suradnja BiH s Uredom za tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu je na visokoj razini, složili su se Čović i Izetbegović prošli tjedan u razgovoru s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom.

Boravio je u BiH u sklopu priprema za redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Razgovarano je i o predmetima koji su u tijeku u BiH, te o suradnji BiH s državama u susjedstvu u procesuiranju ratnih zločina.

Presuda u predmetu “Mladić” predviđena je za studeni 2017. godine, a tada bi se trebala objaviti i pravomoćna presuda u predmetu “Prlić i drugi”. Procijenio je da će ICTY uspjeti dovršiti svoj mandat 2017. godine.

Hodočašće u Lourdes

Čović će danas nakon posjeta i razgovora u Haagu otputovati u Francusku gdje u petak u Lourdesu počinje Međunarodno vojno hodočašće.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo na posljednjoj sjednici poziv za sudjelovanje na 58. međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 20. do 22. svibnja 2016. i donijelo odluku da izaslanstvo predvodi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije