Božićni prijam u Sarajevu

Možemo i moramo mijenjati naše društvo i našu domovinu BiH

covic bozicni prijem
17.12.2015.
u 20:12

Više od tisuću uzvanika okupilo se na božićnom prijmu sinoć u Parlamentu BiH

Svjećice s velikog bora ukrašenog u Parlamentarnoj skupštini BiH sinoć su obasjavale ne samo Sarajevo, nego i čitavu BiH. Više od tisuću uzvanika se okupilo na svečanom božićnom prijmu koji Hrvati organiziraju svake godine pred blagdan Božića. Toplina blagdanskog ozračja, zajedništva i duh Božića osjećali su se sinoć u Sarajevu.

- Kao i svake godine, sada već tradicionalno okupila nas je predblagdanska radost koju želimo podijeliti sa svima vama. Stoga mi dopustite, dragi prijatelji, da vas kao domaćin, a u ime svih nositelja izvršne, zakonodavne i političke vlasti hrvatskog naroda u BiH od srca pozdravim. Veselim me što nas je više nego ikada okupila opredijeljenost da se zajedno radujemo velikom katoličkom blagdanu Božiću, kazao je sinoć u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na početku svog obraćanja na božićnom prijmu.

Više od tisuću dužnosnika, političkih predstavnika, veleposlanika, predstavnika međunarodne zajednice i organizacija, Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica, bh. institucija, agencija, gospodarstvenika, uglednika..., nazočilo je sinoć svečanom božićnom prijmu u Sarajevu čiji je domaćin bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

- Naša bi radost bila mnogo veća kada bi se ovaj blagdan mogao slaviti ovdje i diljem svijeta u miru, toleranciji, uvažavanju s manje neizvijesnosti, kada je u pitanju sigurnost kao i briga za one koji su u potrebi. Sve je više onih koji su zabrinuti za svoju budućnost. Ratna područja se kontinuirano šire, sigurnosne prijetnje brišu granice, svakodnevno smo svjedoci najužasnijih zločina u ime vjere, nacije, boje kože i tko još zna kojih sve različitosti. Pa neka ova naša zajednička želja i vjera potaknu razum i srca svih onih koji mogu promijeniti svijet kako bi ovi božićni blagdani, bili blagdani ljubavi, radosti i obiteljske topline. Budimo otvoreni prema bratu čovjeku, njegujmo i zaštitimo različitosti, kazao je u svom obraćanju Čović.

- Dragi prijatelji, uvaženi gosti, mi ovdje u ovakvo svečarskom okruženju ne možemo promijeniti svijet, ali je sasvim izvjesno da možemo i moramo mijenjati naše društvo i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Volio bih čuti valjan razlog zašto ne bismo uredili svoju zemlju po mjeri čovjeka, ljudskog dostojanstva, pune ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Zašto ne bismo izgradili maksimalnu političku stabilnost, koja bi osigurala investicijski zamah, ekonomski izražen rast i socijalnu stabilnost. Naša vanjska politika bazirana na istančanom prijateljskom i dobrosusjedskom odnosu i naš euroatlantski put nemaju alternative. Na izravan način gradimo moderno društvo s jasnim opredijeljenjem unutarnje stabilnosti i rješenja problema koje ćemo sami pronalaziti kroz kompromise. Takvo opredijeljenje učinit će nas vjerodostojnima na euroatlantskom projektu. Što znači jasno prihvaćanje standarda, institucija kojima najavljujemo priključenje kako bismo u siječnju predali aplikaciju za članstvo u EU, a u lipnju otvorili akcijski plan za članstvo u NATO savezu, jasno je poručio predsjedatelj Predsjedništva BiH sinoć okupljenima u Parlamentu BiH.

- Mnogo toga zajedno moramo uraditi kompromisom kroz izmijene izbornog zakonodavstva i racionalnim ustrojem BiH kako bismo eliminirali potrebu nezadovoljstva bilo kojeg konstitutivnog naroda ili građana ove lijepe zemlje. Neka nam blagdan Božića, rođenje malog Isusa i molitva daju snage da se zajedno radujemo, gradeći mir, blagostanje, radost i ljubavi među svim ljudima. Jer Isus Krist jest ljubav, vjera u Njega neka nas čini boljim ljudima. Svim kršćanima želim čestit i radostan Božić, a svima nama želim sretnu i uspješnu Novu 2016., kazao je Ćović.

Svečanost su svojim nastupom uveličali ženska klapa "Narenta" i muška klapa "Studenac".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?