25. obljetnica utemeljenja

Čović: BiH čeka reorganizacija kako bi se osigurala jednakopravnost

hdzbih_25
Foto: Screenshot
1/2
18.08.2015.
u 21:24

- BiH očekuje reorganizacija unutarnjih odnosa kako bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i građana. Vjerujem da smo u ovih 25 godina uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred žiteljima BiH i na to sam posebno ponosan - dodao je Čović u izjavi za novinare

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru večeras je obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

- 25 godina je iznimno dugo razdoblje, posebice kad znamo kroz što je prošao naš narod i svi žitelji u BiH u tih 25 godina. Ovo je veliki dan za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom ili bilo kakvom drugom životu - kazao je prije početka svečane akademije predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 Dodao je kako je ponosan onim što danas predstavlja HDZ BiH i njegovih 40 000 članova, te je zahvalio ljudima koji su vodili tu stranku od njezinog osnutka do danas.

- BiH očekuje reorganizacija unutarnjih odnosa kako bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i građana. Vjerujem da smo u ovih 25 godina uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred žiteljima BiH i na to sam posebno ponosan - dodao je Čović u izjavi za novinare.

 Na pitanje da prokomentira odnose u vlasti na razini Federacije BiH, Čović je kazao kako se mora pronaći kompromis između pozicije i oporbe kako bi se vlast mogla uhvatiti u koštac s brojnim problemima.

- Federalnu vladu imamo, a hoće li ona biti drukčija vidjet ćemo uskoro. Nama je potreban puno kvalitetniji iskorak u izgradnji izvršne vlasti s obzirom na teške probleme ispred nas. Pokušavamo zajednički djelovanjem riješiti europski put BiH, riješiti stabilnost u ekonomskom i političkom smislu i reorganizirati državu. To je toliko složeno i teško da se može izvršiti manjinskom vladom - istaknuo je Čović.

 Po njegovim riječima, ako se u Federaciji BiH urede odnosi onako kako bi trebalo, onda bi se mogle dogoditi određene promjene i u Vijeću ministara BiH koje bi mogle unaprijediti odnose u vlasti na razini BiH.

 Govoreći o svojim skorim aktivnostima kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Čović je najavio, među ostalim, sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, službeni posjet Kini, Turskoj i Njemačkoj.

- Predsjednik Francuske dolazi u BiH, kao i brojni drugi čelnici koji žele s nama rješavati probleme. Ono što je, po meni, najznačajnije je posjet BiH najužeg vodstva Europske unije, na čelu s potpredsjednicom Europske komisije BiH Federicom Mogherini sredinom devetog mjeseca - kazao je Čović, dodavši kako će se tada analizirati sve što je do sada urađeno na europskom putu BiH.
 
 Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je HDZ BiH najviše pridonio uspostavi i obrani BiH, a danas je HDZ BiH stranka predvodnica BiH na europskom putu BiH.

- Iza nas je 25 teških godina i svi mi iz HDZ-a možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili u tom razdoblju. Na današnji dan moramo se prisjetiti i onih ljudi koji više nisu s nama - dodao je Čavara.

Na pitanje novinare da prokomentira nedavne napade na hrvatske povratnike u Republici Srpskoj, Čavara je kazao se da se i danas, 20 godina od završetka rata, povratnici svih nacija suočavaju s velikim problemima.

- Na žalost, povratnici u Republiku Srpsku i povratnici u svakom dijelu Federacije BiH imaju dosta problema. Sjetimo se samo brojnih ubojstava i neotkrivenih počinitelja. Mislim da smo svi mi kao društvo premalo uradili na tom pitanju i mislim da moramo više napora uložiti na omogućavanju održivog povratka - kazao je Čavara.

Komentara 4

SO
Special_one
09:45 19.08.2015.

Čović je nesalomljiv i odlučan političar. Unatoč svim pokušajima međunarodnih, neupućenih predstavnika da ovaj narod pretvore u nacionalnu manjinu i da ga 'pobosanče', a na kraju i izbrišu potpuno s tisućljetnih ognjišta, to nije uspjelo, a uz hrabri narod, jedan od najvažnijih u tome lancu je i Dragan Čović. Izdržat ćemo i opstat ćemo, te dočekati tu jednakopravnost koja nam je silom oduzeta!

Avatar varešak
varešak
07:05 19.08.2015.

U tih 25 godina o kojim a on govori uspjeli su se pod krinkom jednakopravnosti enormno obogatiti i rastjerati narod na rad vani,Zašto gospodin ne kaže koliko je uspio u povratku hrvata u Posavinu,ali neće on ništa reći pšrotuiv svogvog istomišljenika Duduka,jadan narod koga zastupa on i ovakvi kao on.

HU
huso1bosnjak
12:58 19.08.2015.

25 godina teroriziranja Bosne Bosnjaka .Rezultat -tzv (H)Rvati svedeni na nacionalnu manjinu svedeni na prostor jugozapadne Bosne i uz to puni mrznje prema rodnoj grudi i sunarodnjacima drugih vjeroispovijesti....Tako je kad se legne na politiku privatne stranke....Majko rvata bjezite etoo njakvih unitarista ...svasta....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?