svečana akademija

Čović: Akademik Pehar je jedna posebna veličina u BiH

Foto: Stojan Lasić
1/8
15.11.2019.
u 07:31

Ono što nije dobro, mi obično ovakve stvari pravimo kad nas netko napusti, kad nismo u mogućnosti s njim komunicirati, ali evo, pravimo i te izuzetke, vjerujem da je jedan ovakav životni put na poseban način to i  zaslužio, izjavio je Čović na svečanoj akademiji 'Život i djelo akademika Jakova Pehara'

Povodom obilježavanja 91. obljetnice života i 66. obljetnice radnog vijeka akademika Jakova Pehara, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilište u Mostaru sinoć su organizirali svečanu akademiju „Život i djelo akademika Jakova Pehara“, u Velikoj dvorani hotela Mostar.

- 66 godina profesionalnog djelovanja, to dovoljno za sebe govori, dao Bog da netko od nas dočeka tako nešto i na sličan način. Ja sam ponosan da upravo ja mogu uputiti par riječi s tog aspekta društveno političkog angažiranja akademika Pehara u tih 66 godina i to je jedan opus o kojem će se još pričati. Ono što nije dobro, mi obično ovakve stvari pravimo kad nas netko napusti, kad nismo u mogućnosti s njim komunicirati, ali evo, pravimo i te izuzetke, vjerujem da je jedan ovakav životni put na poseban način to i  zaslužio. Akademik Pehar je jedna posebna veličina u Bosni i Hercegovini, izjavio je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH večeras na svečanoj akademiji 'Život i djelo akademika Jakova Pehara', priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

O životnom putu i radu akademika Pehara osim predsjednika Čovića govorili su i dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, akademik Josip Muselimović, glavni tajnik HAZU BiH, dr. sc. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda i akademik Mladen Bevanda, potpredsjednik HAZU BiH.

Akademik Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, fakultet je završio u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Objavio je 18 monografija i knjiga, preko 100 znanstvenih i stručnih radova, bio predsjednikom i članom niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija.

Preko 40 godina djelovao je u sveučilišnoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik, bio je zamjenikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi F BiH, predsjednikom Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH, a također je inicijator i jedan od osnivača Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i njen prvi predsjednik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije