sastanak

Čordaš i Jerković razgovarali o programima stambenog zbrinjavanja

16.05.2017.
u 14:45

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na području Bosne i Hercegovine Hrvatima će biti obnovljene 603 stambene jedinice, od čega 364 u Republici Srpskoj, istakao je ministar za izbjeglice i raseljenih osoba RS-a Davor Čordaš u razgovoru s entitetskom potpredsjednikom Josipom Jerkovićem.

On je naveo da je projekat uspješno počeo u Derventi i Bosanskom Brodu, a kada je riječ o Hrvatima, stambene jedinice će biti rađene i u Prijedoru, Banjoj Luci, Gradišci, Kotor Varoši, Tesliću, Doboju, Modriči, Novom Gradu, Šamcu, Berkovićima, Stanarima, Prnjavoru, Vukosavlju, Pelagićevu i Laktašima.

Čordaš je naglasio da resorno ministarstvo, osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, provodi aktivnosti i na realizaciji Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF) i Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (OPEC), priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

Aktivnosti na realizaciji druge faze OPEC-a su u završnoj fazi, ističe Čordaš i dodaje da ga posebno raduje činjenica da se konačno, na terenu, počelo sa realizacijom Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF), na koji se čekalo dvije godine.

U okviru Projekta SAF za Hrvate će biti izgrađeno 39 stambenih jedinica u Banjoj Luci, Brodu, Derventi, Pelagićevu, Kotor Varoši, Šamcu i Laktašima.

Ministar Čordaš je rekao da je uvođenje izvođača u radove na izgradnji šest stambenih jedinica u Derventi zakazano za sutra, a ukupna vrijednost radova iznosi 220.000 KM.
On je dodao da su zaključeni ugovori i sa izvođačima radova za Brod, Kotor Varoš i Pelagićevo, te da se uskoro očekuje početak radova i u ovim općinama.

Čordaš je podsjetio da će i u okviru Projekta OPEC biti izgrađeno dodatnih deset stambenih jedinica za Hrvate na prostoru Republike Srpske i to u Banjoj Luci, Derventi i Doboju po dvije, a u Bosanskom Brodu, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Pelagićevu i Prijedoru po jedna.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković izrazio je nadu da će sve započete aktivnosti na terenu biti završene u predviđenom roku, te se zahvalio ministru Čordašu i Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS-a na uloženom trudu da se prevaziđu svi problemi koji prate realizaciju zajedničkih projekata i da se konačno krene na terenu sa izgradnjom stambenih jedinica.

Jerković smatra da će realizacijom gore navedenih projekata biti znatno unaprijeđen položaj hrvatskih povratnika, te da će se i u narednom periodu nastaviti odlična saradnja sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

On je istakao da se samo zajedničkim djelovanjem i saradnjom mogu postići bolji rezultati i osigurati uslovi za održivi povratak Hrvata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?