PS SEECP

Čolak: BiH opredijeljena za europski put i prihvaća izazove na tom putu

SEECP
11.06.2016.
u 13:27

Čolak je istaknuo da BiH, odnosno PSBiH, parlamentarnu dimenziju diplomacije shvaća vrlo ozbiljno, osobito kada je ona u funkciji konkretnih zadataka, kao što je punopravno članstvo u EU

Usvajanjem Deklaracije, danas je u Sofiji okončana plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (PS SEECP), na kojoj su sudjelovali zamjenici predsjedatelja izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PS SEECP Bariša Čolak i Momčilo Novaković, te članica izaslanstva Hanka Vajzović.

U okviru rasprave o glavnoj temi plenarne sjednice "20 godina SEECP: Regija - nove realnosti i zajedničke perspektive“, sudionicima se obratio i Bariša Čolak koji je istaknuo važnost regionalne suradnje u okviru ove asocijacije koja objedinjuje dvanaest zemalja jugoistočne Europe oko zajedničkih interesa, prvenstvno jačanja sigurnosti i političke situacije, suradnje u oblasti demokracije, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti, kao i jačanja gospodarskih odnosa.

Kako je priopćeno iz PSBiH, Čolak je istaknuo da BiH, odnosno PSBiH, parlamentarnu dimenziju diplomacije shvaća vrlo ozbiljno, osobito kada je ona u funkciji konkretnih zadataka, kao što je punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Kako je pojasnio, BiH je opredijeljena za europski put te prihvaća izazove koji su na tom putu unatoč mnogim institucionalnim i izvaninstitucionalnim poteškoćama i preprekama. U rješavanju takvih situacija, kako je naglasio, BiH pokazuje volju, spremnost i ozbiljnost, te svoju vanjsku politiku i djelovanje usmjerava prema glavnom strateškom cilju - EU.

- Kao parlamentarci, moramo preuzeti svoj dio odgovornosti u svim procesima, a parlamentarna dimenzija SEECP dobra je platforma za to, budući da obogaćuje već postojeću regionalnu suradnju i pridonosi miru i stabilnosti, kao i jačanju dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europi - rekao je Čolak.

Na plenarnoj sjednici PS SEECP usvojeni su rezolucije i izvješća Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost, Glavnog odbora za gospodarstvo, energetiku i infrastrukturu te Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i suradnju u području sigurnosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?