Denis Zvizdić

Članstvom u EU osigurava se sigurnost, ekonomski napredak, prosperitet

07.06.2017.
u 13:00

U posljednje dvije godine Bosna i Hercegovina napravila je značajan iskorak na putu ka Europskoj uniji, svi vitalni ekonomski parametri su povećani, a kada je u pitanju regionalna suradnja BiH je ostvarila zavidan napredak - kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je u obraćanju okupljenima na konferenciji posvećenoj dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Europske unije (EU) koja se danas održava u Sarajevu, govoreći u okviru panela nazvanog "Ostvareni napredak BiH nakon stupanju na snagu SSP-a", podvukao da put BiH ka EU nema alternativu.

Članstvom BiH u EU, dodao je, osigurava se sigurnost zemlje, ekonomski napredak, ali i prosperitet, navodeći podatke koji govore da upravo to građani BiH i žele.

Razdoblje od 2008. godine, kada je BiH potpisala SSP, do stupanja na snagu tog sporazuma Zvizdić je nazvao razdobljem stagnacije kada su izgubljeni višemilijunski iznosi iz IPA fondova i napravljena brojne druge štete koje se i danas osjete.

- Inovativnim pristupom EU prema BiH dobili smo priliku da novim zamahom radimo na postizanju socijalnoekonomskog napretka društva i poduzmemo korake koji su imali značajne rezultate. Zbog dugog razdoblja stagnacije sada smo dužni u BiH osigurati ambijent trajne stabilnosti i prosperiteta prihvatanjem pravne stečevine EU - kazao je Zvizdić.

Podvukao je da kada BiH stekne status kandidata otvorit će se mogućnost da se pristupi otvaranju pregovora o poglavljima, ali je i napomenuo da put ka EU nije izoliran proces nego se tiče cijelog društva u čemu svi imaju svoju ulogu i od čega će svi imati koristi.

Govoreći o ekonomskim parametrima koji su povećani, naglasio je povećanje bruto društvenog proizvoda, povećanje broja zaposlenih, povećanja broja turista, a najavio je i da je u toku priprema za zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH s Vladom Hrvatske, a u planu je da se takva sjednica organizira i s Vladom Crne Gore.

Osvrnuo se i na polemike oko prevođenje odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije ponovivši da će to biti riješeno unutar postojećih bh. kapaciteta, te je izlaganje zaključio riječima da je sada pred institucijama BiH, što je i obveza iz SSP-a, prilagođavanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je u okviru istog panela o napretku koji je ostvaren u oba bh. entiteta, istaknuvši da je SSP bio prvi važan korak kada je pokazana opredjeljenost BiH za razvoj demokracije, vladavine prava i uspostavljanja slobodnog tržišta.

- Na gotovo svakoj strani i članu SSP pojavljuje se jedna riječ, a to je reforma, što je prioritetno zadatak vlada u BiH. SSP je stvorio okvir za neophodan oporavak našeg gospodarstva i izgradnju stabilnog političkog sustava - naglasio je Novalić.

U posljednje dvije godine, prvi put je, navodi Novalić, umjesto politikantstva i rasprava napravljen plan i strategija kako raditi na reformama i razvoju BiH, a to se odrazilo na uspostavljanje stabilnog gospodarskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, zbog čega je i ostvarena značajna stopa ekonomskog rasta.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je govorio u okviru istoga panela, kazao je također da je napredak ostvaren kada su u pitanju socijalno-ekonomske reforme, ali je njegovo mišljenje da je potrebno još uvijek mnogo više raditi na ekonomskom napretku države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?