Krišto i Bradara u Budimpešti

Članstvo BiH u EU interes je cijele Europske unije

28.10.2017.
u 19:30

 

U Budimpešti je jučer održana Konferencija predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana koju svako dvije godine organizira Narodna Skupština Repubike Mađarske. Na Konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo BiH kojeg su činili predsjednici državnog i entitetskih parlamenata: predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, predsjedatelj Zastupničkog doma PFBIH Edin Mušić i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. 

Na Konferenciji, koju je otvorio predsjednik Narodne skupštine Mađarske László Kövér raspravljalo se o dvije teme; težnji i rezultatima zemalja zapadnog Balkana u procesu integracija u Europsku uniju te općenito o suradnji s EU, dok je drugi skupa bio fokusiran na sigurnosnu politiku i suradnju zemalja zapadnog Balkana i njihov doprinos sigurnosti starog kontinenta. U obraćanju sudionicima Konferencije, Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH podsjetila je na integracijski put BiH koji je počeo prije dva desetljeća te pobrojala posljednje značajne iskorake, od predaje do prihvaćanja Zahtjeva za članstvo.

„Članstvo u Europskoj uniji za BiH je pri samom vrhu liste prioriteta. Ono nam jamči postizanje trajnog mira, stabilnosti, te sigurnosti za investicije, što u konačnici vodi ukupnom napretku cijele zemlje. Do konačnog ostvarenja tog cilja neophodan je predan i još intenzivniji rad na provođenju Reformske agende, davanju harmoniziranih i konsolidiranih odgovora na Upitnik europske komisije kroz mehanizam koordinacije između svih razina vlasti u BiH, reformi izbornog zakonodavstva sukladno odlukama Ustavnog suda BiH, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i borbi protiv terorizma“, istaknula je Krišto.

U obraćanju sudionicima Konferencije predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH ukazala je i na najvažnije probleme u BiH koji su ujedno i glavne prepreke na europskom putu ove zemlje. 

„Smatram da su pravna i politička nesigurnost te uskraćivanje prava konstitutivnim narodima na legitimno predstavljanje, glavne prepreke integraciji BiH u Europsku uniju. BiH je zemlja koju čine tri naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi, ali nažalost imamo situaciju da jedan narod bira drugome narodu člana predsjedništva i izaslanike u Dom naroda kao i druge predstavnike, a koji nikako ne mogu imati legitimitet u svom predstavljanju, što je potvrdila i presuda Ustavnog suda BiH“, kazala je, uz ostalo Krišto.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara se pak u svom govoru bazirala na ulogu Federalnog Doma naroda u integracijskom procesu naglasivši važnost županija kao i njihov dio obaveza u procesu pridruživanja. Pripremiti županije za proces europskih integracija glavni je cilj „Twinning light“ projekta koji se trenutačno realizira, zajedno s partnerima iz Narodne skupštine Republike Mađarske. 

Upravo Dom naroda, naglasila je Bradara, kao institucija konstitutivnih naroda odnosno predstavnika triju naroda te ostalih koji dolaze iz svih županijskih skupština, u ovom procesu ima veoma značajnu ulogu kao što županije imaju značajnu ulogu u osiguranju jednakopravnosti naroda i građana kao i ravnomjernom razviju Federacije BiH. 

„Iznimno nam je važno što naš europski put ne izuzima, nego čak podržava pa i podrazumijeva izmjene Izbornog zakona i Ustava. Većina dosadašnjih izmjena bila je na štetu županija i u korist njihova de konstituiranja. S obzirom da europskoj praksi nisu strana područja s podijeljenim ili zajedničkim nadležnostima, smatram primjerenim spomenuti i potrebu za određenim područjima s posebnim režimom kakav su nekad imale Županije Hercegovačko-neretvanska i Središnja Bosna kao i njihova središta, Mostar i Travnik. Ovaj prostor, pogotovo Središnja Bosna prevažan je za cijelu Federaciju BiH jer ga se smatra kralježnicom Federacije BiH. Sva buduća rješenja koja se donose za Federaciju BiH po meni bi trebala uvažiti principe tzv. zrcala za ŽSB i HNŽ, odnosno urediti na jednak način Travnik i Mostar kao i prava naroda u dvije spomenute županije, a ne kao dosad, praviti gradove slučajeve od njih. Budemo li imali zdravu kralježnicu, i organizam zvan Federacija BiH bit će zdrav i sposoban iznijeti sav teret neophodnih reformi ne samo političkih već i socio-ekonomskih“, kazala je Bradara te istaknula kako se u FBiH paralelno s euroatlantskim integracijama i promjenama na unutarnjem ustroju, radi i na socio-ekonomskim reforama kao i jačanju pravne države.

Cilj Konferencije predsjednika Parlamenata zapadnog Balkana je promidžba europskih i euroatlantskih integracija među zemljama spomenute regije. Pored konferencije održano je i nekoliko bilateralnih susreta kao i susret s predstavnicima Mađarsko – bh. poslovnog vijeća.

Predsjednik Mađarskog parlamenta László Kövér i ovom je prilikom izrazio punu podršku BiH na njenom europskom putu. 

„Podrška BiH kao i njezina integracija, u interesu je cijele Europe“ kazao je  Kover. Članovi bh. izaslanstva potvrđuju kako podrška Mađarske nije deklarativna već sasvim konkretna, a ogleda se kroz različite projekte, dok dobro međusobno poznavanje i suradnja korijene vuku i iz povijesne povezanosti naše zemlje i Mađarske.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije