Sarajevo

Članovi udruženja "Švicarac" ušli u Addiko banku

N1
11.11.2017.
u 12:23

Korisnici kredita u švicarskim francima, članovi udruženja "Švicarac" silom su ušli u poslovnicu Addiko banke u sarajevskoj ulici Ferhadija. Oni su se danas okupili ispred poslovnice, s namjerom da uđu u banku i uplaćuju rate kredita u iznosu od 0,05 feninga, a najavili su da će u banci stupiti u štrajk glađu, javlja N1.

Zaštitari su ih dočekali na ulazu, te im nisu dozvolili da uđu u banku zbog, kako su rekli, neprikladne odjeće koju nose.

Okupljeni su nosili bijele majice s natpisom "Hypo - Addiko zatvor". Nakon rasprave, zaštitari su počeli puštati po jednu osobu u banku.

Nekolicina okupljenih iskoristila je trenutak kada su otvorili vrata i silom su ušli u banku.

Jednoj gospođi je pozlilo, te je pozvana Hitna pomoć.

Prisitni su i pripadnici interventne jedinice i patrola MUP-a KS, koji se nalaze u banci te ispred nje.

Addiko banka se oglasila o današnjim događajima:

"Članovi Udruženja Švicarac primjenom sile nezakonito zauzeli poslovnicu Addiko banke.  Izražavamo žaljenje zbog događaja u i ispred poslovnice Ferhadija, a koji su inicirani od strane Udruženja Švicarac.
Nezakonito okupljanje članova Udruženja Švicarac ispred poslovnice Addiko banke u Ferhadiji eskaliralo je primjenom sile od strane pojedinih članova Udruženja prema zaštitarima i osoblju banke. Nekoliko članova Udruženja blokiralo je zaštitare i nasilno ušlo u poslovnicu banke, nanoseći materijalnu štetu. Prilikom nasilnog ulaska u poslovnicu jedna od članica udruženja je pala, te je zatražila medicinsku pomoć, koja joj je pružena.

Policijski službenici koji su pratili ovo nezakonito okupljanje članova udruženja Švicarac, reagirali su u okviru svojih zakonskih ovlasti. Policajci trenutno provode istražne radnje, a poslovnica je zbog ovog nasilnog djela zatvorena.

Odgovornost za ove događaje snosi prije svega predsjednik UKK Švicarac g. Kemal Duraković koji manipulira i zlouporabljava članove ovog Udruženja kako bi ostvario svoje privatne interese.

Addiko bank d.d. koja je naslijedila pitanje kredita s klauzulom u CHF od samog početka rada nudi rješenja za ovo pitanje. Rezultat toga je da od cca 12.000 kredita danas ima nešto više od 700 aktivnih kredita u Addiko bank dd Sarajevo.

Menadžment banke je tijekom proteklih mjeseci, u više navrata imao susrete s predsjednikom Udruženja, s ciljem rješavanja ovog pitanja. Ti razgovori nisu, nažalost, urodili plodom, jer većina članova Udruženja nije podržala prijedloge rukovodstva Udruženja. Predsjednik Udruženja g. Duraković krije dopise Banke upućene Udruženju i s našim stavovima ne upoznaje sve članove Udruženja. Očito to radi iz razloga kako bi ostvario neke svoje interese koji nemaju nikakve veze s interesima članova Udruženja koje navodno zastupa.

Još jednom ističemo da bilo kakvo nezakonito ponašanje neće doprinijeti bilo kakvom rješenju. Banka je bila i ostaje otvorena za traženje sporazuma sa svim svojim klijentima. Nažalost očito je da smo pogriješili što smo pregovore vodili s Udruženjem i g. Durakovićem koji zapravo ne želi bilo kakvo rješenje, već želi ostvarivati neke svoje privatne ciljeve i interese", navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije