Nestašica traje već mjesecima

Citostatika u bolnici nema, pacijenti ih moraju kupiti

23.02.2019.
u 16:30

Problem s nedostatkom citostatika, lijekova koji su nužni pacijentima s malignim oboljenjima, koji se ponavlja već godinama u BiH, trenutačno pogađa pacijente u manjem bh. entitetu. U mnogim bolnicama u RS-u vlada nestašica citostatika koje pacijenti oboljeli od karcinoma, da bi na vrijeme dobili prijeko potrebnu terapiju, sami moraju kupiti. Iako im Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a kasnije refundira novac, građanima nabava lijekova predstavlja velik problem zbog prilično visoke cijene, piše Večernji list BiH.

Oglasio se i Zavod

Lijeka za liječenje karcinoma prostate LHRH agonista u bolnicama će biti početkom ožujka, a do nestašice je došlo zato što dobavljač nije ispoštovao sve dogovorene obveze, priopćili su iz ZZO-a RS-a iako su prethodno tvrdili da nema problema s citostaticima. U pojedinim bolnicama u RS-u ovog lijeka mjesecima nema, pa su pacijenti prinuđeni kupiti ga u ljekarnama. LHRH agonist nije klasični citostatik, nego hormonska terapija koja se koristi kod karcinoma prostate. – Ovaj lijek je prilično skup i teško ga je nabaviti, a imamo priličan broj pacijenata kojima treba i koji ga moraju kupiti, nakon čega im ZZO refundira novac. Nema ga mjesecima, pa se pacijentima odgađa i terapija zračenjem, što predstavlja probleme. Redovito smo potraživali ovaj lijek, ali ga nismo dobili, a nemamo ni informaciju kada će biti nabavljen. Nekad stigne neka manja količina koja ne “pokrije” ni četvrtinu pacijenata. Kontaktirali smo i druge ljekarne u RS-u da nam daju neku pozajmicu, ali bezuspješno. Problem nestašice je, očigledno, prisutan u svim bolnicama u RS-u – ističe onkologinja Biljana Marjanović iz Opće bolnice u Bijeljini.

Nadaju se isporuci

Prema njezinim riječima, u ovoj ustanovi već 15-ak dana nema ni docetaksel ampula, lijeka koji se koristi kod karcinoma dojke i pluća. – I na ovom citostatiku imamo popriličan broj pacijenata. Ako lijek kasni sedam dana, ništa nije sporno. Nadamo se isporuci docetaksela, ali, ako i njegova nestašica potraje, alternativa će biti da ga pacijenti sami kupuju – kazala je.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije