Otvoreno izletište

Cilj je, uz izletnički, osposobiti i skijaški centar “Duga luka”

SONY DSC
28.01.2016.
u 07:00

Zahvaljujući potpisanom sporazumu između Šumsko-gospodarskoga društva Unsko-sanske šume i GSS postaje Bihać, na Plješevici je otvoreno izletište na potezu od Pršinih uvala do Šabine grede, nekadašnjeg skijališta “Duga luka”. Izletište je u funkciji tijekom vikenda. Šumarska kuća ŠGD Unsko-sanske šume na području Pršinih uvala na Plješevici mjesto je okupljanja izletnika i planinara, ljubitelja netaknute prirode.

Revitalizacija skijališta

Prijeratno izletište opet je u službi turizma, a posebno zimskoga koji će, kako je najavljeno, zaživjeti obnovom nekadašnjega atraktivnog skijališta “Duga luka”. Otvorenju izletišta svjedočili su nazočnošću premijer USŽ Izudin Saračević, županijski ministar poljoprivrede Dragan Polimanac, a uime Unsko-sanskih šuma Amela Redžić. - Krajnji cilj je, osim izletničkog, osposobiti i skijaški centar “Duga luka” koji je kao koleteral rađen u vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. i u tom razdoblju nekih dvije do tri godine poslije je radio, a potom je ugašen. Ideju nastaviti u praksi ovu priču dobili smo prošle godine, kaže Saračević. Izletnicima na Pršinim uvalama u slučaju prirodnih ili drugih nesreća bit će na raspolaganju pripadnici GSS-a koji će voditi brigu i o objektu šumarske kuće koju im je na upravljanje ustupilo poduzeće Unsko-sanske šume. - Samim činom predaje na korištenje objekta GSS-u stječu se temeljni uvjeti za pretpostavke uspostave izletišta na Pršinim uvalama što bi trebalo biti uvertira za revitalizaciju Duge luke, zapravo, skijališta, kaže Ermin Lipović, načelnik bihaćke postaje GSS-a.

Bez naknade

Amela Redžić za oblast prava kaže kako je nova Uprava Šumsko-gospodarskoga društva ovo prepoznala kao iznimno važan projekt i dala doprinos u tome što je GSS-u bez naknade dala na korištenje kuću u vlasništvu ŠGD Unsko-sanske šume kako bi izletnici i posjetitelji mogli popiti topli čaj ili neki drugi napitak i na taj način se ugrijati te nastaviti s rekreacijom u prirodi. Jedan broj izletnika uživao je u zimskim čarima Plješevice i izletišta. Među njima i Šaban Imširović koji živi i radi u Francuskoj, a ovdje je na godišnjem odmoru. - Ovo što mi imamo - nigdje nema na svijetu. Ljepote naše Plješevice, naših šuma i lovišta. Zimski ambijent je prelijep, snježne planine. Možemo se skijati i djecu voziti sanjkama. Malo sam i pješačio, ali još nemam toliko kondicije, kaže Imširović. Na otvorenju izletiša “Pršine uvale” susreli smo i Đulagu Mujagića, tajnika PD “Runolist”. - Druženje je jedinstveno, posebno dobro za budućnost planinara i građana. Lijevo od mene je velika livada, nekadašnje skijalište “Duga luka”. Nadamo se kako će se ove godine pokrenuti njegova izgradnja kako bi se pripremilo za sljedeću skijašku sezonu. Omasovit ćemo planinarsko društvo, što je lijepo za turizam. Pješačeći do Pršinih uvala vidio sam mnoštvo tragova divljih životinja, svinja, srna i stada malih srna, sedam-osam. Lijepo ih je vidjeti u prirodi, kaže Mujagić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije