Projekt 'Jačanje uloge MZ u BiH'

Cilj je i veći broj žena u mjesnim zajednicama

Frustrated woman using laptop
02.12.2015.
u 07:00

S brojnim problemima susreću se i mjesne zajednice, a neki od njih su mali broj volontera i nedostatak sredstava...

Posljednjih godina dosta se činilo u smislu jačanja mjesnih zajednica na području BiH. Ipak, istraživanja su pokazala da čak 44 posto mjesnih zajednica građanima ne pruža nikakve usluge na području Federacije, piše Večernji list BiH. U RS-u je situacija gora pa čak 69 posto mjesnih zajednica ne nudi građanima čak ni one administrativne ili uopće ne nudi usluge.

Sudjelovanje u akcijama

I mjesne zajednice susreću se s brojnim problemima, nekima je teško animirati građane za sudjelovanje u akcijama, pa se još susreću i s nedostatkom sredstava, itd. Stoga je razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH pripremio finalnu verziju projektnog dokumenta pod nazivom "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", a koji predstavlja zajedničku inicijativu vlade Švicarske i vlade Švedske. Svijet se nepovratno promijenio od vremena kada je koncept mjesne zajednice osmišljen, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Novine, televizija pa zatim i internet stalno se bave lokalnim temama, a one su i najzanimljivija i najvažnija stvar za lokalno stanovništvo jer ono tu živi. Zato, novi projekt jačanja MZ nema za cilj ponovno uspostavljati mjesne zajednice predviđene ustavom iz 60-ih i 70-ih, već im pomoći otkriti novu ulogu u današnjoj izmijenjenoj stvarnosti. Projekt će se raditi s korisnicima na četiri razine. Glavna potreba skupina u MZ bit će izgradnja kapaciteta raznih vrsta, veći broj i angažman žena i manjina, bolja sredina za rad i i aktivnosti i izravna financijska potpora kako bi se omogućila učinkovitija provedba projekata za zajednicu.

Veza s građanima

Kada se sagleda šira slika lokalne samouprave, same mjesne zajednice su glavni pokretači promjena jer pružaju platformu za interakciju i predstavljaju sustav koji je u najizravnijoj vezi s građanima.

- Opći cilj projekta je doprinijeti boljoj kvaliteti života građana BiH povećanjem demokratskog sudjelovanja i odgovornosti te unapređenjem lokalnih usluga i socijalne inkluzije. Odabrani način postizanja ovog cilja je stimulacija lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice i oživljavanje MZ kao mjesta gdje je vlast najbliža narodu, gdje te osnovne organizacije opslužuju zajednice od oko 1000 ljudi i gdje postoji mogućnost stvarnog sudjelovanja i zajedničke akcije, stoji, 
između ostalog, u dokumentu o jačanju uloge mjesnih zajednica u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?