Izaslanica u Domu naroda P F BiH Ivana Zrimšek Šaravanja ustrajna u traženju odgovora

Čijim propustima osuđeni za ratne zločine bježe iz BiH, dokad će neki od optuženih izbjegavati suđenja

06.10.2023.
u 11:30

Ivana Zrimšek Šaravanja, izaslanica u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i ovotjednu je sjednicu Doma naroda iskoristila kako bi ponovila ranije upućeno pitanje vezano uz kako je navela, sramotnu praksu izbjegavanja suđenja te bježanja  optuženih pripadnika Armije RBiH za ratni zločin. Pitanje koje se odnosilo prije svega na bijeg iz BiH Sakiba Mahmuljina, zapovjednika  Trećeg korpusa Armije RBiH, sedam mjeseci nakon što je po zapovjednoj odgovornosti  osuđen za ratne zločine nad Srbima u Zavidovićima i Vozući, ali i slučajeveve izbjegavanja suđenja kojima se godinama služi Zulfikar Ališpago kojega se tereti za zločine nad Hrvatima u Hercegovini izaslanica Zrimšek Šaravanja uputila je ljetos ministrima MUP-a i pravde u Federaciji BiH Rami Isaku i Vedranu Škobiću. 

Zanimalo je čijom propustom je Mahmuljin nakon što je osuđen na ratni zločin mogao napustiti BiH te tako izbjeći zatvorsku kaznu na koju je osuđen.

„Dobila sam odgovor od FMUP-a, na kojem zahvaljujem, međutim nisam iz njega saznala ništa novo i samim tim, nisam dobila odgovore na postavljeno pitanje. Stoga se nadam da će odgovor ministarstva pravde, koji još nisam dobila, biti sadržajniji i dati pojašnjenje tko je zakazao u proceduri te na svojevrstan način dozvolio da osuđeni ratni ratni zločinac mjesecima nakon što mu je izrečena presuda, napusti zemlju. Još jednom upućujem izaslaničko pitanje i podsjećam ministra pravde Federacije BiH, da i dalje čekam povratnu informaciju u kojoj ću, nadam se, dobiti temeljite odgovore na sve nejasnoće i propuste koji su doveli do ove sramotne i neviđene prakse, u kojoj nam osuđeni za ratne zločine, mjesecima nakon presude, jednostavno napuste zemlju, te ih moramo tražiti putem INTERPOL-a, a optuženi iz zdravstvenih razloga godinama izbjegavaju suđenje vrijeđajući na taj način dodatno obitelji žrtava koje desetljećima čekaju pravdu“, navela je u ponovljenom izaslaničkom pitanju Ivana Zrimšek Šaravanja.  

U šturom odgovoru koje je dobila iz MUP-a FBiH izaslanici Zrimšek Šaravanje odgovoreno je tek da prelazak granice nije njihova nadležnost, a nastavku odgova naveli su nadležnosti Federalne uprave policije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije