preporučuje se svim građanima

Cijepljenje protiv gripe nikad važnije, u BiH počinje sredinom studenoga

08.10.2020.
u 09:29

Epidemiolozi u BiH već dulje vrijeme upozoravaju kako nikad kao ove sezone nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe. Razlog je epidemija koronavirusa koja se posljednjih dana i tjedana neumoljivo širi, a dolaskom hladnijeg vremena i virusa gripe epidemiološka situacija dodatno će se usložniti i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sustav, pa tako i u Federaciji BiH, upozorila je nedavno i dr. Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, piše Večernji list BiH

Četverovalentno cjepivo

Cijepljenje protiv gripe preporučuje se svim građanima, a posebno najugroženijim skupinama u koje spadaju zdravstveni djelatnici, osobe s kroničnim bolestima te stariji od 65. Blažević je istaknula i kako svake godine županijski zavodi nabavljaju od 30 do 40.000 doza cjepiva, a ove godine federalni Zavod nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene djelatnike zbog pogoršane epidemiološke situacije. - Cjepivo je i ove godine četverovalentno, a očekuje se sredinom mjeseca studenoga i odmah će biti dostupno građanima - rekla je Blažević, prenosi BHRT. Inače, zbog bojazni od pogoršanja epidemiološke situacije dolaskom virusa gripe, očekuje se znatno veće zanimanje za cijepljenje nego dosadašnjih godina, a i županijski su zavodi naručili više doza nego dosadašnjih godina. Besplatno cjepivo i ove će godine biti osigurano za određene kategorije stanovništva, a bh. građani se u ljekarnama već zanimaju i za komercijalno.

U Hrvatskoj pak cijepljenje protiv gripe u 60-ak ljekarni diljem zemlje bit će organizirano od 19. do 25. listopada. – Nekoliko sati dnevno liječnici će cijepiti građane u ljekarnama. U svakoj županiji su barem dvije ljekarne u kojima će se moći cijepiti – kazala je za Večernji list Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. Kao nikad do sada, od kolovoza pacijenti zovu svoje izabrane liječnike i zanimaju se o cijepljenju protiv gripe te nastoje rezervirati dozu cjepiva. Liječnici ponavljaju već nekoliko mjeseci kako klinička slika može biti znatno kompliciranija ako organizam istodobno napadne virus influence i koronavirus pa preporučuju zaštititi se barem protiv gripe.

U RH uz recept

– Proteklih godina vladao je zazor od cijepljenja, no sada je zanimanje za cjepivo protiv gripe značajno skočilo, otprilike dvostruko – kaže dr. Nataša Toskić Ban, nova čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom). Podsjeća da je cjepivo, kao i uvijek, besplatno za starije od 65, trudnice, kronične bolesnike i zdravstvene radnike. Oni pak koji ne spadaju u te rizične skupine ne mogu samo doći u ljekarnu i kupiti cjepivo jer ono nije u slobodnoj prodaji, već za njegovu kupnju trebaju predočiti tzv. privatni, bijeli recept. HZJZ je za ovu sezonu naručio 590 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Za rizične skupine 460.000 doza, od čega bi prvih 200.000 doza trebalo stići oko 15. listopada, a drugih 260.000 do kraja listopada. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?