Skok za gotovo 2 KM

Cijene ulja u trgovinama u BiH i preko 4 KM, izvjestan i daljnji rast

15.03.2022.
u 21:09

Građani strahuju da bi cijene ulja u narednom razdoblju mogle dostići i iznos od 5 KM

Cijene ulja u posljednjih godinu dana porasle su za gotovo dvije marke. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, u siječnju prošle godine cijena litra ulja u Federaciji bila je oko 2,40 KM, a u ožujku oko 2,65 KM.

Ta cijena danas je znatno veća, a različita je u ovisnosti od trgovine do trgovine.

Tako se, u pojedinim trgovinama u Sarajevu, litar Bimalovog ulja može platiti od 3,50 do 4,20 KM. Negdje je to 3,45, negdje 3,60, u pojedinim trgovinama 3,85, dok u pojedinima cijena dostiže i iznos od 4,20 KM, piše Klix.ba.

Usporedbe radi, u kolovozu prošle godine litar ulja iznosio je oko 3,02 KM, u listopadu je cijena porasla za oko 7 feninga, u prosincu je već ta cijena bila 3,30 KM, a u siječnju ove godine 3,45 KM.

Da su cijene znatno rasle potvrdili su i iz kompanije Bimal, odakle su rekli kako je to zbog svih tržišnih događanja. Kazali su da oni, kao proizvođač, ne određuju cijenu jestivog ulja na policama trgovina. To, kažu, ovisi isključivo od trgovaca, marži, PDV-a i svega ostalog što ulazi u formiranje cijene u trgovini, to jeste cijene koju plati krajnji potrošač.

"Točne prognoze o daljnjem rastu cijena nije moguće dati budući da sve ovisi od događaja na svjetskom tržištu. Trenutni sukob Rusije i Ukrajine onemogućava da dođemo do povoljnih uvjeta nabavke sirovine, a ove dvije zemlje su među najvećim proizvođačima i izvoznicima suncokreta i suncokretovog ulja, i aktualni sukob generalno vrši veliki pritisak na industriju jestivog ulja", kazali su iz Bimala.

Do promjene cijena, dodaju, sada je došlo zbog nedostatka domaće sirovine.

"Ne možemo se osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo uvoziti, odnosno kupuovati na inozemnim tržištima što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. One zemlje koje imaju svoju sirovinu su u prednosti jer turbulencije na svjetskom tržištu sporije utječu na domaći proizvod na polici", poručili su.

Neizvijestno razdoblje sigurno slijedi i za ovu industriju, a građani Bosne i Hercegovine strahuju da bi cijene ulja u narednom razdoblju mogle dostići i iznos od 5 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?