nakon porasta cijene nafte

Cijene goriva u Federaciji rastu, a u RS-u neće ni narednih 15 dana

gorivo
30.08.2021.
u 18:14

Iz Federalnog ministarstva trgovine kazali su kako su danas do 14 sati dobili 19 obavijesti o promjeni cijena i marži

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u prošlom tjednu je rasla za više od deset posto, a ovaj rast će se različito odraziti na cijene u entitetima u Bosni i Hercegovini.

U Republici Srpskoj se cijene, kako je za Klix.ba kazao Dragan Trišić, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, neće mijenjati.

"Trenutno se cijene u Republici Srpskoj kreću od 2,11 do 2,18 KM za BMB95 i 2,04 do 2,15 KM za ED5, TNG 0,11 do 1,17 KM ovisno od distributera i regije. Mislim da cijene neće rasti u idući 15 dana, ali to svakako ovisi i od ulaznih cijena te po dinamici burzanskih kretanja. Naravno da događaji na svjetskoj razini mogu biti faktor nestabilnosti cijena, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha", kaže Trišić.

Mađutim, stanje u FBiH je drugačije, te su iz Federalnog ministarstva trgovine kazali kako su danas do 14 sati dobili 19 obavijesti o promjeni cijena i marži.

"Trenutne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, u Federaciji se kreću od 2,06 do 2,36 KM, a dizel BAS EN 590 od 2,01 do 2,26 KM po litru. Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. 4. 2021. godine", kazali su iz ovog ministarstva.

Dodaju kako se informacije o cijenama naftnih derivata u FBiH mogu saznati i preko njihove aplikacije FMT FBiH oil info, gdje su cijene derivata poredane od najnižih do najviših.

Uskoro bi ova aplikacija mogla biti dostupna i u Republici Srpskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije