Republika Srpska

Cijena litre goriva uskoro bi mogla prijeći 2 marke

23.02.2017.
u 08:13

Gorivo na većini benzinskih postaja u Republici Srpskoj od jučer je skuplje za oko sedam feniga po litri, a razlog je, kako je navedeno, skok cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Time su se cijene litre goriva približile iznosu od dvije marke.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih prerađevina pri Gospodarskoj komori Republike Srpske objašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela u inozemstvu od prije nekoliko mjeseci. - Distributeri nafte i naftnih prerađevina iskoristili su zalihe, a nova nabava po višim cijenama dovela je i do poskupljenja goriva kod nas. S obzirom na to da je već neko vrijeme cijena na svjetskom tržištu stabilna, ni cjenovnici benzinskih crpki u RS-u ne bi trebali uskoro ponovno biti mijenjani - objasnili su iz Grupacije za promet naftom, piše Glas Srpske. Na benzinskim postajama “Nešković” i “Super petrol” u Banjoj Luci litra “dizela” od jučer košta 1,86 KM, što je za sedam feninga više u odnosu na ponedjeljak. “Dizel” na pojedinim crpkama “Nestro petrol” u Banjoj Luci jučer ujutro bio je do 1,99 maraka. Benzin “95” na “Nestru” u Banjoj Luci iznosio je 1,96 KM, dok je “super 98” bio 2,05. Vozači u Republici Srpskoj ogorčeni su zbog novog poskupljenja goriva i ističu da će na kraju biti primorani svog četverokotača parkirati u garažu.

- Čim nafta poskupi na svjetskom tržištu, domaći distributeri dižu cijenu goriva, dok u suprotnom slučaju čekaju i po više mjeseci kako bi cijenu korigirali naniže. Bojim se da bi novi cjenovnici za sobom mogli povući i druga poskupljenja, poput karata u javnom gradskom i prigradskom prometu, koje su u Banjoj Luci već previsoke - rekao je vozač Saša T. Iz Pokreta potrošača RS poručuju da ih uopće ne bi iznenadilo da prijevoznici, trgovci, ali i ostali distributeri nakon ovog poskupljenja podignu cijene svojih usluga i proizvoda. “Mnogi vozači polako odustaju od vožnje automobila, jer sebi ne mogu priuštiti skupo gorivo - kazali su u Pokretu potrošača Republike Srpske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?