susret svećenika

Christoph Horn: Bez osobne vjere u obitelji nema vjere ni u župi

14.10.2020.
u 20:38

Susreti molitvenih skupina uvijek dobro dođu, posebno u ovoj situaciji kada su molitvene skupine oslonac u Katoličkoj crkvi, a uz to treba naglasiti kućnu Crkvu, koja u kući moli i svoju vjeru živi prenoseći je drugima, piše Večernji list BiH

Vrijeme za molitvu

U ovoj situaciji kad se čovjek više tjera u kuću, manje izlazi, ima više mjesta i vremena za molitvu. Tako se Hrvatska šenštatska liga svećenika sastala na želju vlč. Ivana Ravlića, koordinatora ove molitvene zajednice, lige svećenika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Novigradu na Dobri na svoj treći godišnji sastanak.

Bilo je nazočno deset svećenika i redovnika. Ova pandemija je zastrašila priličan broj svećenika, koji nisu došli. Ovaj put razmišljalo se o Božjem oku, simbolu Božje providnosti. Domaćin je bio vlč. Filip Vicić, župnik u Novigradu, sa svojim vikarom vlč. Darijom Grpcem. Oba su svećenika lazaristi, kojih ima svega tri u Hrvatskoj. Dakle, ovaj red pomalo, ali sigurno izumire u Hrvatskoj i u svijetu. Ovaj skup odvijao se u dva dijela.

Sve je pozdravio koordinator ovih susreta, već dugih osam godina, vlč. Ivan Ravlić iz Teslića, naglasivši radost da se okupilo ovoliko svećenika jer dolazi vrijeme kada moramo biti sretni s malim skupinama i malim zajednicama na kojima će buduća Crkva sve više počivati.

U prvom dijelu bilo je razmišljanje p. Christopha Horna koji je naglasio da je došlo vrijeme kućne Crkve, posebno u ovo vrijeme pandemije koronavirusa. “Bez osobne vjere u obitelji nema vjere ni u župi”, kazao je i nastavio: “Mi u ovome vremenu nismo računali na obiteljsku Crkvu. Isus Krist se i danas rađa u obitelji preko Blažene Djevice Marije, koja nam donosi Krista u obitelji. Geslo u našem svetištu u Ivanovcima je ‘Jedno srce u Ocu’ koje nas povezuje u čvrsto zajedništvo ovdje na zemlji. Govori se o simbolu ‘Očeva oka’ koje gleda svako stvorenje na svijetu.

Otac je stvoritelj naših duša, po kojoj smo original nebeskoga Oca, koji je sve to učinio iz ljubavi. Stvoritelj prati svoje stvorenje, za razliku od agnostika koji drže da je Bog stvorio sve, ali je kasnije sve prepustio nama samima. Otac vidi i providi jedan je od sadržaja Božjega oka. On se brine za mene, ima mudrost za svaku osobu. U ovoj krizi je vrlo važno pouzdanje u Božju providnost.

Nažalost, u ovoj epidemiji izbacili smo sv. vodu iz crkava, pružanje mira, dok se na ulici možemo rukovati, grliti i ljubiti. Ovo sve odgovara poslušnicima iz ‘bivšeg sistema’, mislim da tu dobro uspijevaju. Očeva providnost obuhvaća cijeli život, i radost i tugu. Stoga je križ najveći znak ljubavi prema nama. Život očev, život križa osmišljen je preko nas vjernika, Božje djece”, završio je p. Horn.

Predao dužnost

Sveta misa slavljena je u župnoj crkvi gdje se okupilo manje od deset vjernika uz desetak svećenika na oltaru. Misi je predsjedao vlč. Ravlić, a propovijedao je p. Marko Glogović, župnik u Sveticama kod Karlovca, koji je naglasio da smo često prema rodbini slabi i znamo je se često odreći, te nastavio: “Isus se nije odrekao svoje rodbine, majke, rođaka i prijatelja.

Majka Božja je slušala Isusa i bila je prvi Isusov učenik. Isus kaže: “Vi ste moja majka, braća, sestre i rodbina’. Nije spomenuo ni jednu osobu da ne bi nekoga ostavio postrani. Svijet ide u propast jer ne poznaje Oca. Stoga je očinstvo u velikoj krizi, gubi se u svijetu, a s tim i autoriteta nestaje”, završio je p. Marko.

Na ovom susretu vlč. Ivan Ravlić predao je nakon desetak godina dužnost koordinatora vlč. Mirku Brliću, župniku u Lupoglavu, kojemu je zaželio Božji blagoslov na novoj dužnosti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?