negativni trendovi

Četvrtu godinu u nizu kiseljačka župa u minusu, umrlih više za 22

15.01.2018.
u 12:47

Sve manje rođene djece, uz trend odlaska u razvijenije, uglavnom zapadnoeuropske zemlje, pogađaju sve sredine u BiH. Posebice se osjete među pripadnicima najmalobrojnijeg hrvatskog naroda, a negativni trendovi smanjenja broja vjernika pogađaju i župe koje se ubrajaju među vitalnije u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Ukupno 5057 vjernika

Jedna od njih je i župa Svetog Ilije Proroka Kiseljak koja, prema statistici urađenoj nakon blagoslova kuća krajem prošle i početkom ove godine, broji 5057 vjernika koji žive u 1855 obitelji. Razlika između broja umrlih i krštenih vjernika u prošloj godini je -22. Umrlih je vjernika bilo 77, a djece je u kiseljačkoj župnoj crkvi kršteno 55. Četvrta je to godina u kojoj je u župi sv. Ilije u Kiseljaku više umrlih nego rođenih, a posljednji pozitivan trend zabilježen je 2014. godine, kada je krštenih u ovoj župi bilo desetero više nego umrlih, podaci su Župnog ureda Kiseljak. Iako razlika između umrlih i krštenih u župi nije velika u odnosu na mnoge druge župe Vrhbosanske nadbiskupije u kojima su negativni trendovi puno izraženiji, smanjenje broja vjernika evidentno je i u ovoj župnoj zajednici. U odnosu na 2016. godinu vjernika je u župi manje za više od 400. Gledajući statistiku po naseljima župe Kiseljak, najviše vjernika živi u Brnjacima, njih 1036 u 375 obitelji. U samom središtu Kiseljaka je 857 vjernika ili 332 obitelji. U župnoj crkvi u Kiseljaku prošle se godine vjenčalo 27 parova, četiri više nego u 2016. godini. Sakrament pričesti primilo je 57 mališana, a krizme 113 mladih. Župa ima više od 700 školaraca, učenika osnovnih i srednjih škola, više je od 350 mališana predškolske dobi te skoro dvije stotine studenata. Zaposlenih je 40 posto više nego nezaposlenih, još su neki od podataka iz statistike župe sv. Ilije proroka za prošlu godinu koji potvrđuju da je unatoč negativnim trendovima koji nisu zaobišli skoro niti jednu sredinu u BiH, župa Kiseljak još uvijek među vitalnijima.

Četiri župe

Činjenica da negativni trendovi odlaska i rađanja sve manje djece pogađaju i sredine kao što je Kiseljak, dodatan su alarm za uzbunu i promjenu ozračja neizvjesnosti koje u razlozima odlaska iz BiH, pa tako i iz Kiseljaka, sve više prednjače u odnosu na isključivo ekonomski motiviran odlazak. Inače, na području općine Kiseljak četiri su župe.

Osim ove župe, teritorij ove srednjobosanske općine “pokrivaju” i župe Brestovsko, Gromiljak i Lepenica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?