Opći izbori 2014.

Četvorica lidera u utrci za Predsjedništvo

U državno Predsjedništvo bi svi
Foto: VL FOTO
19.07.2014.
u 11:04

Umjesto parlamenta izabrali državni vrh

Za razliku od nekih ranijih izbora, ovaj put se većina stranačkih lidera odlučila na izravno kandidiranje za predsjedničke dužnosti u Bosni i Hercegovini. Iako su mnogi pretpostavljali da će čelnici vodećih stranaka u BiH “ciljati” na hladovinu nekog od parlamenata, to se nije dogodilo.

Nekadašnja “sedmorka”

U utrci za članove Predsjedništva BiH su čak trojica lidera nekadašnje “sedmorke”, Dragan Čović, Martin Raguž i Fahrudin Radončić, a pridružio im se i Bakir Izetbegović koji operativno već neko vrijeme vodi SDA, iako je formalno zamjenik predsjednika stranke. I izvan tog kruga stranaka koje su sudjelovale u vlasti protekle četiri godine neki stranački čelnici su se odlučili na kandidaturu za Predsjedništvo BiH. Takav je slučaj s liderom PDP-a Mladenom Ivanićem te Seferom Halilovićem iz BPS-a i Živkom Budimirom iz SPP-a. Na provjeru popularnosti među biračima će i čelnik SNSD-a Milorad Dodik, ali na izborima za predsjednika Republike Srpske. Svi ostali su se odlučili na manje politički rizične kandidature, a to su one na listama za neki od parlamenata. Tu su realno mnogi veći izgledi za “prolaz” od, recimo, Predsjedništva BiH, gdje će samo tri kandidata dobiti mandat. Osim toga, eventualni neuspjeh na izborima za državni ili entitetski parlament manje će biti i vidljiv u javnosti, kao i činjenica da bi neki od lidera mogli osvojiti znatno manje glasova od svojih nižerangiranih stranačkih kolega. Prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija rekorder je po takvim kandidaturama. On se od prvih poslijeratnih izbora pa sve do danas uvijek kandidirao za zastupnika u državnom Parlamentu. Istini za volju, redovito je osvajao mandate, mada broj osvojenih glasova nije uvijek bio na zavidnoj razini. Njegov primjer na ovim izborima slijedi i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, koji još uvijek nastoji izgraditi lidersku poziciju u stranci koja se u većem dijelu javnosti uglavnom prepoznaje kao neuspjeli politički projekt Harisa Silajdžića.

Kandidati iz RS-a

Na parlamentarnu listu će i čelnik SDS-a Mladen Bosić, a takav njegov potez iskoristila je premijerka RS-a Željka Cvijanović kako bi ga optužila za nedostatak „političke muškosti“. Ipak, iz SDS-a su najavili da će Bosić u slučaju pobjede oporbe biti entitetski premijer, što je prilično odgovorna politička pozicija. Nositelj liste za državni Parlament u Sarajevu bit će i lider DF-a Željko Komšić, ali on ima sasvim dobro opravdanje za to. Naime, nakon dva mandata u državnom Predsjedništvu više nema pravo kandidiranja za tu poziciju pa mu ostaje samo ona u Parlamentu BiH.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije