nakon preliminarnih rezultata

Četiri stranke dogovorile zajednički nastup u pregovorima za formiranje vlasti

10.10.2018.
u 15:01

Danas je u Zenici dogovoren zajednički nastup četiri stranke u pregovorima za formiranje vlasti na svim razinama gdje to bude moguće i gdje su zastupljene, doznaje Klix.ba. 

Dogovor je postignut između Stranke demokratske aktivnosti (ASDA), Naroda i pravde (NiP), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Dogovor o zajedničkom nastupu postignut je danas, a u narednom razdoblju službeni tekst sporazuma trebaju potpisati sve navedene stranke u svojim središnjicama. 

Plan ASDA, NiP-a, NB-a i PDA jeste da pokušaju u dogovoru s potencijalnim partnerom formirati vlast u županijama gdje to bude moguće, odnosno gdje ove stranke budu zastupljene u dovoljnom broju u županijskim skupštinama.

Također, spomenute stranke će zajedno nastupiti i u pregovorima za formiranje vlasti na razini FBiH, ali i države, kada je riječ o strankama koje budu imale zastupnike.

Na razini FBiH projekcije su da će ASDA, NiP, NB i PDA imati 13 zastupničkih mjesta, a kao potencijalni partner u pregovorima se spominje SDP. Ono što je zajedničko ovim strankama jeste opredijeljenost da ne pregovaraju sa SDA o vlasti.

Županije gdje bi ove stranke sa SDP-om potencijalno mogle formirati vlast su Sarajevska županija, Tuzlanska, Zeničko-dobojska te Unsko-sanska županija. 

Podsjetimo, najviše glasova pojedinačno na svim razinama osvojila je SDA, koja će tražiti vertikalno uspostavljanje vlasti, odnosno nakon Predsjedništva BiH, formiranje državne vlasti, zatim entitetske pa županijskih. 

Ključni faktor u pregovorima na državnoj i federalnoj raziuni će biti HDZ.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?