TRIKOVI ZA OPUŠTANJE

Često imate noćne more? Stručnjaci kažu da ih možemo izbjeći 'prizivanjem' onih lijepih

shutterstock
13.01.2021.
u 08:03

Kako biste se lakše opustili, dr. Leslie Ellis kaže da je dobro uzeti dodatke vitamina i minerala, a posebno se korisnom pokazala kombinacija magnezija i B vitamina

Baš kao i lijepe stvari koje nam se dogode, i stres koji svakodnevno proživljavamo često se može odraziti i na snovima, a nekima ružni snovi i noćne more jako utječu na kvalitetu sna i odmor. I premda ne možemo direktno svjesno utjecati na to što ćemo sanjati,, stručnjaci kažu kako postoji nekoliko stvari koje možemo napraviti da si osiguramo mirniju noć i ljepše snove.

1. Pravilno upravljanje stresom 

Prema terapeutkinji i stručnjakinji za san dr. Leslie Ellis, ružnih će snova biti manje ako uspijemo smanjiti količinu stresa. - Meditacija, zapisivanje stvari koje nas muče ili čak razgovor sa psihologom neki su od zdravih načina na koje možemo ublažiti stres i njegove posljedice - kaže dr. Ellis, a onda će nam i snovi biti ljepši.

2. Opuštajući rituali prije spavanja

Ne treba, kaže dr. Ellis, podcijeniti važnost zdrave i opuštajuće rutine prije spavanja jer ona može potaknuti ugodnije snove. - Idealno bi bilo da na spavanje idete fizički skroz opušteni - rekla je, a u tome nam najviše može pomoći dnevna fizička aktivnost. To, kaže ona, znači da najmanje sat vremena prije odlaska na spavanje ne gledamo u ekran mobitela ni u TV, već si pripremimo vruću kupku ili meditiramo. Također je, kaže, dobro sat, dva prije spavanja izbjegavati hranu i alkohol, jer brojna istraživanja pokazuju da oboje mogu negativno utjecati na san.

3. Dodatak magnezija i B vitamina

Kako biste se lakše opustili, dr. Ellis kaže da je dobro uzeti dodatke vitamina i minerala, a posebno se korisnom pokazala kombinacija magnezija i B vitamina koja će opustiti i mišiće napete zbog 'napetih živaca'. 

4. Odredite idealnu temperaturu

Ako se često noću budite ili često sanjate ružno, razlog može biti i previsoka temperatura u spavaćoj sobi. Istraživačica spavanja i knjige 'Sleep for Success!' (Spavaj za uspjeh!) dr. Rebecca Robbins kaže kako su eksperimenti pokazali da su ružnim snovima skloniji oni koji spavaju u pretoplim sobama (od 29 C stupnjeva na više). - Idealna bi bila temperatura od oko 27, 28 C stupnjeva - podsjeća dr. Robbins.

5. Neposredno prije spavanja razmišljajte o lijepim stvarima

Dr. Ellis preporučuje da se, dok 'tonete u san', pokušate prisjetiti nekih lijepih uspomena i dragih vam ljudi i događaja. A osim toga, kaže, možete zapisati neke stvari na kojima želite dodatno poraditi, jer pisanje povećava vjerojatnost sanjanja o toj temi.  - Čak i ako vam se čini da nikako ne možete kontrolirati svoje snove, sigurno je da svi tijekom dana možemo napraviti neke sitnice koje će nam pomoći da se opustimo i ljepše spavamo i sanjamo - rekla je za portal Mind Body Green. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?