Pandemija

Čerkez: Vrlo ozbiljna situacija u dvije županije, tražit ćemo ponovno proglašenje stanja nesreće

16.09.2020.
u 16:23

O epidemiološkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine izvijestili su članovi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Rečeno je da u nekim županijama stanje nije dobro i da će zbog toga tražiti ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je sedmodnevna incidenca u županiji prema njegovom mišljenju dobra, pogotovo kad se uzme u obzir da se u posljednja dva tjedna stabilizira situacija.

Međutim, unutar entiteta su u zavisnosti od županija različiti trendovi porasta infekcije.

"Šest županija bilježi više od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika. Među njima najveću incidencu bilježe tri županije, to su HNŽ sa 159 slučajeva na 100.000 stanovnika, HBŽ sa 108 slučajeva i najgora je ZHŽ sa 202 stanovnika na 100.000 stanovnika", kazao je Musa.

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će zbog ovakve situacije tražiti od Federalne uprave civilne zaštite da ponovno proglasi stanje nesreće u entitetu.

"Teška je i vrlo ozbiljna situacija u ZHŽ i HNŽ, kapaciteti se proširuju kako bi primili oboljele, što izaziva zabrinutost. Analizirali smo razloge i uglavnom je to povratak s godišnjih odmora, a još više nepoštivanje mjera. Očigledno je da se ni nadzor nije radio koliko treba i sada imamo ozbiljnu situaciju", poručio je Čerkez.

On dodaje da je potrebna pomoć svih ukoliko želimo riješiti problem u ove dvije županije te da je u SŽ i drugim kantonima, gdje je postojao epidemiološki problem, riješen zbog većeg angažmana institucija.

Iako Krizni stožer smatra da se treba proglasiti stanje prirodne nesreće, kažu da nemaju planova o pojačavanju restriktivnih mjera, odnosno da neće biti donošenja novih mjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije