Otvara se prva ustanova ovakvog tipa u BiH

Centar za autizam u Tuzli bi do kraja godine mogao primiti prve korisnike

10.08.2023.
u 19:50

Već 16 godina roditelji djece i osoba s autizmom s područja Tuzlanske županije čekaju da se u Tuzli otvori Centar za autizam. Ova ustanova, prva ovog tipa u BiH, na korak je do konačnog otvaranja, prenosi federalna.ba. Što će ustanova ovog tipa značiti i koliko je važno formirati registar djece - osoba s autizmom?

Nerazumijevanje okoline

- Autizam je i kada jedan roditelj šeta ulicom s djetetom, a drugi ga mora vozilom pratiti u slučaju da se dijete počne buniti. Autizam znači provoditi vrijeme u kući jer svaki izlazak predstavlja opasnost i traumu za dijete - tako život s autističnim djetetom opisuje većina roditelja, istinskih boraca, kojima je svaki dan životni izazov. - Ja sam otac 23-godišnjaka s izraženim autoagresivnim ponašanjem, tako da smo trenutačno "zarobljeni" u kući. Prije smo nekada izlazili u šetnju. Međutim, kada napravi ispad jednom, dva puta, poslije desetog puta nemate više ni snage izvoditi dijete - govori Adnan Kešetović. - Nailazite na nerazumijevanje, neshvaćanje, odbijanje, osude... Ali ja to ne prihvaćam. Ne pogađa me. Uvijek kažem - mom sinu nije ništa, on je dobar, on samo ima autizam i to je to - kaže Merima Bostandžić. Već 16 godina traje borba roditelja da za njihovu djecu bude osigurana ustanova u kojoj bi imala adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Po svim pokazateljima, Centar za autizam u Tuzli, trenutačno jedini tog tipa u BiH, uskoro bi i službeno trebao početi raditi, donosi federalna.ba. - Ako ne bude smetnji kod suglasnosti za prijam stručnih radnika i ako nas ne budu sprječavale administrativne procedure, eventualno žalbe, prigovori, a nadamo se da neće, do kraja godine bismo mogli primiti prve korisnike - ističe Emina Altumbabić, ravnateljica Centra za autizam "Meho Sadiković" u Tuzli. Važno je, dodaju roditelji, formirati registar osoba s autizmom. Na taj korak odlučili su se iz Udruge roditelja djece - osoba s autizmom Tuzla jer smatraju da broj od 44 osobe koje imaju taj zdravstveni problem - nije točan, piše federalna.ba. - Taj broj sigurno je veći. Taj broj se povećava iz dana u dan kako smo objavili javni poziv. Registar bi obuhvaćao svu djecu, od tri godine pa naviše.

Formiranje registra

Trenutačno naš najstariji član ima 44 godine - objašnjava Adnan Kešetović, potpredsjednik Udruge URDOSA. Svaka je osoba s dijagnozom autizma specifična, drugačija i ni za jednu nisu isti terapija, pristup i način rada. Formiranje registra djece - osoba s autizmom pomoglo bi radu institucija koje pružaju pomoć osobama iz autističnog spektra, kao i Centru za autizam "Meho Sadiković" u Tuzli. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije