Edin Šestan

Centar u Tuzli namijenjen je osobama s autizmom iz cijele BiH

25.03.2018.
u 10:39

Na prošlotjednoj sjednici Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene proceduru odobravanja izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve proračuna FBiH za 2018. godinu u iznosu od 150.000 KM za izgradnju Centra za autizam u Tuzli. 
 
Vlada je ocijenila da je nastavak izgradnje potpuno opravdan kako bi ovaj centar što prije mogao biti stavljen u funkciju.

S tom činjenicom se slažu i iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanske županije, gdje je pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom Edin Šestan istaknuo za Fenu da će kompleks koji zauzima Centar za autizam moći prihvatiti osobe s autizmom s područja cijele Bosne i Hercegovine.

- Podatke o rasprostranjenosti osoba s autizmom za cijelu BiH nemamo, ali je na području Tuzlanske županije evidentirano 80-ero djece-osoba s autizmom, što ne znači da bi stručnom ranom detekcijom ovaj broj bio nažalost veći – kazao je Šestan.

Poremećaji autističnog spektra odnose se na niz stanja karakteriziranih otežanim usvajanjem socijalnih vještina, ponavljajućim ponašanjima te poteškoćama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.

Na području Tuzlanske županije trenutno ne postoji niti jedna specijalizirana ustanova koja bi pružala organizirani oblik stručne pomoći i podrške u rastu i razvoju autistične djece.

- Roditelji djece s autizmom postaju sve stariji i teško im je brinuti se o svojoj djeci, kojoj je potrebna 24-satna njega. To je i psihički i fizički jako naporno, iziskuje velika financijske izdatke jer su oni vrlo  specifična skupina i svaka osoba s autizmom je individualan slučaj kojem tako treba pristupiti. Naime, mnogima su potrebni posebni i skupi lijekovi, nekima pelene, nekima posebna hrana i slično, što zahtijeva posebne novčane izdatke, pa ovo stanje povlači i svojevrstan socijalni aspekt. Imajući sve to u vidu ne treba posebno naglašavati važnosti izgradnje centra - pojašnjava Šestan.

S obzirom da će ovo biti prvi centar u BiH, izgrađen s namjerom da liječi autističnu djecu, naglašava da „autizam kao jedan od najtežih razvojnih poremećaja kod djece, zahtijeva ranu detekciju i otkrivanje, po mogućnosti do navršene druge godine, ali i ranu habilitaciju i rehabilitaciju u specijaliziranim ustanovama“.

- Pored rane detekcije, dijagnostike i rane intervencije, Centar za autizam bi bio ustanova za odgoj i obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i brigu o mentalnom zdravlju, stanovanje i uključivanje u svijet rada i društvo u cjelini, osoba sa poremećajem iz autističnog spektra. Na ovakav način bi se roditeljima djece–osoba sa autizmom značajno pomoglo, a njihova djeca će imati sigurniju budućnost, humaniji i dostojanstveniji život i prilike za osposobljavanje do samopomoći – rekao je u izjavi za Fenu pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu, zaštitu civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom Edin Šestan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije