poslovna zona zvirići

Centar bi potpuno trebao biti završen ove godine

06.04.2019.
u 18:00

Veliki i iznimno značajan projekt za ljubuške poljoprivrednike, a i šire u zapadnoj Hercegovini, odvija se prema planiranoj i utvrđenoj dinamici. Riječ je o izgradnji sabirno-distribucijskog centra u poslovnoj zoni Zvirići koji poljodjelci odavno zagovaraju i priželjkuju, piše Večernji list BiH. 

Završetak dijela u srpnju

Kako stvari stoje, njihova očekivanja uskoro će postati stvarnost. Nakon izrade izvedbenog projekta i provedenog javnog natječaja za izgradnju centra odabran je izvođač, domaća ljubuška tvrtka T&D Company d.o.o. i moglo se prijeći na praktični dio posla.

- Radovi su počeli prije petnaestak dana, rok za završetak prve faze projekta je 120 dana. Pod tim se podrazumijeva 650 četvornih metara prostora koji će biti u funkciji, a to znači prijma i otpreme poljoprivrednih proizvoda, njihova skladištenja, hlađenja i ostaloga.

Ukupna površina cjelokupnog objekta je oko 1500 četvornih metara, tako da je u drugoj fazi površina veća, ali opseg posla manji budući da se u prvoj radi pristupna cesta, uređenje dvorišta (partera), infrastrukture, priključaka struje, vode i ostaloga. Uglavnom, u srpnju će prvi dio objekta biti završen i u njemu će se moći odvijati određena aktivnost. Vrijednost javne nabave je 320.000 maraka, a ukupno će prva faza stajati 729.000 maraka - objašnjava Davor Vasilj, savjetnik načelnika općine Ljubuški za poljoprivredu.

Veoma je pozitivno i to što je posao na natječaju dobilo domaće poduzeće jer se na taj način koliko-toliko tupi oštrica trenda odlaska ljudi u inozemstvo zbog nedostatka posla.

- U tijeku su zemljani radovi, priprema za temeljenje objekta i montažu betonske montažne konstrukcije. Već sljedećega tjedna trebali bi krenuti betonski radovi, a za otprilike idućih 30 dana bit će vidljive konture objekta, tj. betonska montažna konstrukcija bit će postavljena. Na to dolaze čelični paneli, fasada i krov. To bismo mogli nazvati prvom fazom prve faze ili prvim dijelom prve faze jer je ona podijeljena na dva dijela - kaže nositelj posla Anton Vukojević, direktor i vlasnik tvrtke T&D Company.

U posao su uključeni i kooperanti, a na upit imaju li dovoljno radnika, kaže da za tu vrstu montažnog objekta ima, a radnika svih profila nedostaje ne samo njemu nego svim poduzetnicima.

U izgradnji centra, podsjetimo, sudjeluje poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog u suradnji s Općinom Ljubuški, Vladom Zapadnohercegovačke županije i partnerima iz Europske unije.

Za izradu idejnog rješenja i projektne dokumentacije od Europske unije i Njemačke preko natječaja dobiveno je 150.000 konvertibilnih maraka, za izgradnju od Zapadnohercegovačke županije 200.000 konvertibilnih maraka i očekuje se još sredstava, a Općina Ljubuški je u tekućoj, 2019. godini u proračunu predvidjela 420.000 konvertibilnih maraka.

Proizvodi na stolovima EU-a

- Radovi su počeli, to je najvažnije. Zadovoljni smo. Očekujemo da će se centar završiti ove godine i da će već u sljedećoj sezoni naši poljodjelci moći u njemu isporučivati i plasirati svoje proizvode - kaže Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”. Sabirno-distribucijski centar u Ljubuškom bit će županijski centar za sve poljodjelce iz Zapadnohercegovačke županije, a preko njega će se na domaće i tržišta Europske unije i Rusije plasirati, u prvome redu, domaći mladi krumpir - “Ljubuški rani”, ali i drugo povrće - rajčica, lubenica, kupus, mladi luk, bijeli luk...•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije