rastu cijene u drugim državama

Čeka li uskoro i FBiH poskupljenje plina?

05.01.2019.
u 10:52

Plinska kompanija “Zvornik stan”, koja je u listopadu pod pritiskom vlasti zbog izbora odustala od svog zahtjeva za poskupljenje plina za potrošače u RS-u, ipak je dobila dozvolu od Regulatornog povjerenstva za energetiku RS-a (RERS) i to znakovito svega nekoliko dana prije Nove godine, dok je pažnja javnosti bila usmjerena na pripreme za novogodišnje slavlje, piše Radiosarajevo.ba.

Prema saznanjima portala, u listopadu je kompaniji “Zvornik stan” sugerirano da barem privremeno odustane od svog zahtjeva. Ali je i tada ovaj plinski operator neslužbeno najavio da će isti zahtjev podnijeti u skorijem vremenu, a nakon što se završe postizborna previranja, jer je, uzimajući u obzir događanja na plinskom tržištu u regiji, trenutačna cijena plina neodrživa. Poznato je da BiH koristi ruski plin, koji u zemlju dolazi iz Srbije, a Srbija taj isti plin dobiva iz Bugarske.

Prema javno dostupnim informacijama, sve države na ovoj ruti već su povećale cijenu plina, a sad je to učinjeno i u RS-u. Postavlja se logično pitanje, slijedi li poskupljenje plina i u FBiH? U Bugarskoj je cijena plina povećana za 13,89% od 1. listopada. “Do poskupljenja plina došlo je zbog očekivanog poskupljenja uvezenog (ruskog) plina, višeg tečaja američkog dolara u odnosu na bugarski lev”, potvrdio je bugarski plinski regulator.

U zahtjevu dostavljenom RERS-u objašnjeno je da je on podnesen zbog promjene nabavne cijene plina s 0,43 KM za kubni metar na 0,62 KM. Indikativno je da je uzimajući u obzir odobreno poskupljenje plina za kućanstva u RS-u, trenutačna cijena u tom entitetu za čak 50 posto viša nego u Federaciji BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije