Izvješće

CCI: Rezultati rada Vlade i Skupštine HBŽ u protekloj godini najlošiji

vlada hbz
29.01.2016.
u 19:06

U pojašnjenju se navodi kako su najkasnije usvojile proračun za 2015., kako je Vlada imala ujerljivo najmanji broj sjednica u promatranom razdoblju, a Skupština najmanji broj razmotrenih mjera

Centri Civilnih inicijativa objavili su rezultate rada Vlade i Skupštine HBŽ u 2015. godini prema kojima su te institucije, i pored stanovitog poboljšanja ostvarenog u 4. kvartalu, s uvjerljivo najlošijim rezultatima od svih županijskih vlada i skupština u protekloj godini.

U pojašnjenju se navodi kako su najkasnije usvojile proračun za 2015. godinu, kako je Vlada te županije imala ujerljivo najmanji broj sjednica u promatranom razdoblju, a Skupština najmanji broj razmotrenih mjera, te da je u 2015. godini u toj županiji usvojeno i uvjerljivo najmanje zakona.

"Skupština HBŽ jedina je institucija vlasti, od svih županijskih vlada i skupština koja je čitavu 2015. godinu radila bez usvojenog programa rada, a program rada Vlade, usvojen je s najvećim kašnjenjem. Niti programi rada, niti proračun za 2016. godinu nisu usvojeni do kraja 2015., kako to nalažu propisi.

Institucije vlasti te županije, koje su konačnim završetkom procesa postizbornog konstituiranja, početkom svibnja 2015. dobile priliku da u nastavku, intenzivnim radom, nadoknade zaostatke, i počnu raditi u interesu građana, istu nisu iskoristile na najbolji način. Za Vladu bismo mogli reći da se bar trudila, a za Skupštinu ni to", navode iz CCI-a.

U izvješću se nadalje ističe kako Skupština HBŽ u čak 5 mjeseci u 2015. godini (veljači, ožujku, lipnju, rujnu i listopadu) nije održala nijednu sjednicu, a da ukupno vrijeme efektivnog rada na sjednicama Skupštine u protekloj godini iznosi svega 17 i po sati. To znači, kako se navodi, da su zastupnici Skupštine HBŽ u 2015. godini u prosjeku radili cca sat i poL mjesečno, a efekt jednogodišnjeg rada je svega 35 razmotrenih mjera, odnosno 3 mjesečno u prosjeku.

Iz CCi-a ističu kako nekih pozitivnih pomaka ipak ima, navodeći kako je aktuAlna Vlada HBŽ u rujnu 2015. godine usvojila Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2016.-2018. godina.

"Vlada HBŽ usvojila je nekoliko značajnih odluka i zaključaka, među kojima posebno ističemo Odluku o pravu na naknadu nezaposlenim majkama, Odluku o pravu na naknadu umjesto plaće ženi-majci za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, Odluku o naknadama za rad u radnim tijelima u svrhu planiranih ušteda i Odluku o odobravanju Ministarstvu gospodarstva da aplicira za dodatna sredstva za radove u okviru projekta CAN, koji će se financirati iz bespovratnih sredstava Programa IPA Jadranska suradnja" navodi se, između ostalog, u izvješću CCI-a te dodaje kako je krajem godine (na sjednici Vlade 16. prosinca 2015.) konačno, u nacrtu, utvrđena Strategija razvoja HBŽ za razdoblje 2014.-2020. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?