Travnik

Caritasov Centar za obrazovanje odraslih

01.02.2016.
u 07:00

U Socijalno-edukacijskom centru u Travniku ovih je dana počela nastava za polaznike obuke “Programa osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih osoba”.

Prvi dan nastave održan je u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić”, gdje će se i odvijati teorijska nastava, piše Večernji list BiH. Dobrodošlicu novim polaznicima poželjeli su: predavači Socijalno-edukacijskoga centra Ankica Kolar Jurčević, viši medicinski tehničar Midhat Dedić i voditeljica podružnice, Zvjezdana Nakić.

Praktična i teorijska nastava

Odrasle osobe tijekom šest mjeseci praktične i teorijske nastave kroz ovu obuku stječu kompetencije za njegu starijih osoba. Tijekom prvog dana nastave polaznici su se međusobno upoznali i doznali što ih očekuje na njihovom zajedničkom putu tijekom idućih šest mjeseci.

- Ponosni smo na polaznike koji su se upisali u drugu generaciju budućih njegovatelja starih i nemoćnih osoba. Svim polaznicima želimo sretan i uspješan početak nastave, poruka je dobrodošlice Zvjezdane Nakić, voditeljice travničke podružnice Socijalno-edukacijskoga centra.

Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih, naglašavaju u Socijalno- edukacijskome centru, jest izuzetno zanimljiv i dinamičan, a naglasak je stavljen na praktični dio nastave.

Stručni tim predavača vodit će polaznike kroz cijeli program, tako da će svladati znanja i vještine koje će im pomoći u radu, tj. u pružanju njege starim i nemoćnim osobama.

Program koji provodi Ustanova za obrazovanje odraslih “Socijalno-edukativni centar”, poslovna jedinica Travnik, javno je važeći program nakon kojeg će polaznici dobiti certifikat i potvrdu te pravo upisa novog zanimanja u radnu knjižicu. U praksi se pokazalo da ovakav vid osposobljavanja povećava mogućnosti zaposlenja, jer su polaznici većinom osobe koje su već dugi niz godina na evidencijama za zapošljavanje, a, s druge strane, vraćanjem polaznika u školske klupe osigurava se cjeloživotno učenje, toliko prisutan trend u svijetu.

Program potpore

Socijalno-edukacijski centar u Travniku djeluje od 2013. godine i pored programa za njegu starih osoba u ovoj podružnici trenutačno se provodi i “Program osposobljavanja za pružanje potpore i asistencije osobama s intelektualnim poteškoćama” .

Socijalno-edukacijski centar intenzivno radi i na razvoju kompetencija i vještina profesionalaca, te pored ovih formalnih programa nudi i organizira i neformalne obuke u različitim oblastima: u oblasti komunikacije u zdravstvu, senzorna integracija u kućnim i školskim uvjetima, pružanje prve pomoći tijekom epileptičnog napada i hitnih stanja, kao i mnoge druge iz kataloga Socijalno-edukacijskoga centra ponude koji trenutačno broji više od 30 različitih obuka, istaknuli su, uz ostalo, u ovoj ustanovi za edukaciju odraslih osoba. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?