Cijenu nisu povećavali

Čapljina: Kupus za zimnicu po staroj cijeni - od 1 do 1,20 KM

kupus Tasovčići
12.11.2023.
u 18:09

Kako je u cijenu uračunata i usluga soljenja, kupcima je dovoljno da kući u kace, bačve i slično uliju samo vodu

Tradicija se održava - moglo bi se reći za prizor ispred veletržnice u Tasovčićima kod Čapljine, gdje se na dva kamiona prodaje kupus za zimnicu. Usluga je kompletna, iz glavica kupusa vadi se čvrsti dio srčike ako kupci žele kupus u glavicama ili se reže i sprema u kace ili vreće koje kupci voze kućama. Kako je u cijenu uračunata i usluga soljenja, kupcima je dovoljno da kući u kace, bačve i slično uliju samo vodu. Reklo bi se sve na jednom mjestu.

- Cijenu nismo povećavali imajući u vidu kupovnu moć i sve ostalo. Smirile su se i cijene nekih repromaterijala, pa smo se ove godine odlučili za već uobičajenu cijenu od 1 do 1,20 konvertibilnih maraka po kilogramu - objašnjava Andrija Čuljak, prodavač iz Klobuka kod Ljubuškog, koji već godinama sa suprugom Zdenkom obavlja taj posao.

- Potražnja, tu je negdje kao i prethodnih godina, s tim da je ove godine jedan kamion manje, do sada smo radili na tri kamiona, ove godine na dva. Ima kupaca. Uglavnom su to ljudi koji dolaze godinama. Zadovoljni su, opet dođu. Ima ih koji kisele kupus odmah kad krene sezona, pa onda dođu još jednom kad sezona odmakne - objašnjava Ivica Kuridža, prodavač iz Višića kod Čapljine.

Zanimljivo, gospodin Kuridža na osnovi zapažanja smatra da su mlađe generacije manje odane tradicijskom spremanju zimnice, pri čemu je kiseli kupus imao važno mjesto. Što znači, mijenjaju se ljudi, mijenjaju se i navike. (Dušan Musa) 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije