od 20. veljače do 1. ožujka

Čapljina domaćin najveće karnevalske manifestacije u BiH

Čapljinski portal
11.02.2022.
u 20:13

Manifestacija počinje malim maškarama u nedjelju 20. veljače, kad će najmlađe generacije pokazati svoju kreativnost i donijeti dašak veselja i bezbrižnosti pod maskama u tome gradu, dok je za 27. veljače najavljeno okupljanje velikih maškara

Čapljina će i ove godine usprkos epidemiji i u skladu s važećim epidemiološkim mjerama u razdoblju od 20. veljače do 1. ožujka biti domaćin najstarije i najbrojnije karnevalske manifestacije u BiH donoseći zabavu za sve generacije na jugu naše zemlje.

Organizatori iz HKUD "Seljačka sloga" Trebižat ističu da je karnevalska manifestacija koja se održava 58. put najstarija pokladna manifestacija u našoj zemlji i tradicija koju vjerno čuvaju.

"Svjesni smo da će manifestacija biti popraćena budnim okom SIP-ovih, federalnih, domaćih dežurnih promatrača i Malina stožera, čvrsto smo odlučili ne odustati od tradicije i preuzeti vlast u našem gradu po omikron modelu", navode u ironičnoj najavi organizatori čapljinske manifestacije, prenosi Klix.

Manifestacija počinje malim maškarama u nedjelju 20. veljače, kad će najmlađe generacije pokazati svoju kreativnost i donijeti dašak veselja i bezbrižnosti pod maskama u tome gradu, dok je za 27. veljače najavljeno okupljanje velikih maškara.

Završnica karnevala bit će na pokladni utorak 1. ožujka, kad će organizatori proglašene najbolje maškare i dodijeliti nagrade najkreativnijim sudionicima manifestacije.

"Maškarsku Republiku krasi razuzdanost, podbadanja i podmetanja, pjesma i šala, čega joj i ove godine neće nedostajati“, poručili su organizatori manifestacije koji će tradicionalno u vrijeme karnevala preuzeti ključeve i vladati Čapljinom.

Tijekom karnevala na gradskom trgu će uz narodne običaje spaliti "krnju", koji simbolizira sve zlo koje je taj kraj pogodio u proteklih godinu dana.

Pokladni običaji imaju dugu tradiciju širom svijeta i razlikuju se prema mjestima održavanja, a prema predaji označavaju početak rađanja novoga života i prirode, kad se oslobađaju onoga što nije bilo dobro za njih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije