Pokrenuta inicijativa za smjenu Budimira

Čak oni koji su ga politički stvorili sad traže njegovu smjenu

'zivko budimir'
Foto: ''
17.01.2014.
u 09:31

Razlog za podnošenje zahtjeva je njegovo ponašanje

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Stanko Primorac Ćane (HSP BiH) pokreće inicijativu za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. Primorac će zatražiti da se točka oko smjene uvrsti na dnevni red sljedeće sjednice Zastupničkog doma koja je najavljena za 22. siječnja.

Inicijativa za smjenu

Kako je objašnjeno iz HSP-a, razlog za podnošenje inicijative za smjenu njihovog nekadašnjeg stranačkog kolege je Budimirovo ponašanje, odnosno izazivanje krize u Federaciji BiH. Političku odluku o pokretanju inicijative donijelo je rukovodstvo HSP-a BiH. Predsjednik stranke Zvonko Jurišić tvrdi da Budimir djeluje protuustavno, antidaytonski i protuzakonito kao predsjednik FBiH. -Suludim i nesuvislim odlukama Budimir je ugrozio Federaciju BiH, veliki broj građana, uključujući i hrvatske branitelje, stradalnike, civilne žrtve, naglasio je Jurišić dodavši kako njegovo imenovanje smatra svojim grijehom, jer je upravo na njegovu inicijativu Budimir i postavljen na mjesto predsjednika FBiH.

Zahtjev već postoji

Sve ove argumente i mnoge druge za smjenu Budimira vodeće hrvatske stranke iznose već tri godine, odnosno od njegovog spornog imenovanja na predsjedničku dužnost. Kao što je poznato, upravo su dva HDZ-a zajedno sa SDP-om i SBB-om prije godinu dana bili pokretači parlamentarne inicijative za opoziv Budimira. Međutim, zbog opstrukcija Budimirovih tadašnjih stranačkih kolega iz HSP-a, ali najviše djelovanja Boljitka i SDA, ta inicijativa nije realizirana. Iako Jurišić danas tvrdi da za smjenu Budimira ima potporu SDP-a, SDA, SBB-a, a nada se i dva HDZ-a, teško je vjerovati da će ova inicijativa rezultirati ičim drugim do predizbornim marketingom, unutarnjim sukobima i podjelama uzdrmanog HSP-a. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže da službeno nije upoznat s tom inicijativom.

- To je obično skretanje medijske pozornosti. Neozbiljno je da stranka koja ima jednog zastupnika izlazi s takvim prijedlogom. Oni bi trebali znati da takva inicijativa već postoji i treba samo omogućiti da počne raditi Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH kako bi se taj proces završio. Dakle, oni su zakasnili godinu dana. Tako je kad je stranka u raspadu pa i ne zna što se događa u Parlamentu. Zanimljivo je da je HSP imao jedan stav o Budimirovom protuustavnom djelovanju dok je bio njihov član, a sasvim drugi kada je on izvan te stranke, zaključuje Čavara.     

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
13:24 17.01.2014.

Jurišiću zar ti nije jasno da je tvoj najveći grijeh to što si izdao Hrvatski narod i za par fotelja i osobni interes ušao u nelegalnu vladu FBiH. Tko ti je sad u HSP-u od svih oni koji su ušlii i vladajuću strukturu. Ćane primorac ljigavac kao što si i sam.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije