Istraživanje

Čak 46 posto bh. ispitanika želi promjenu posla

30.11.2015.
u 06:30

Najviše ispitanika izabralo bi inozemnog vlasnika (39 posto), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24 posto ispitanika iz BiH

Portal Posao.ba je, u suradnji s portalima za oglašavanje poslova u RH (Moj-posao.net) i Srbiji (Infostud.com), proveo istraživanje čiji je cilj bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje, piše Večernji list BiH. U istraživanju je sudjelovalo više od 4000 ispitanika, odnosno više od 2500 ispitanika iz BiH, od kojih je 57 posto nezaposlenih, 32 posto zaposlenih, a 11 posto ispitanika se još školuje.

Ne očekuju povišicu

Rezultati pokazuju kako do kraja ove godine većina ispitanika (55 posto) ne očekuje ni povišicu, ni napredovanje (53 posto). Ove godine povišicu je već dobilo osam posto ispitanika iz BiH, a napredovalo je njih šest posto. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz BiH, a najmanje ispitanici iz RH. Bez obzira na prilike na tržištu rada u BiH, 46 posto ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Većinski broj ispitanika iz BiH (53 posto) izjavio je kako se ne boji za svoje trenutačno radno mjesto. Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi inozemnog vlasnika (39 posto), a za državnu kompaniju bi voljelo raditi 24 posto ispitanika iz BiH. Samostalno pokretanje biznisa je također privlačna opcija bh. ispitanicima (22 posto).

'Veze' za posao

Ispitanicima nije najvažniji novac kao čimbenik motivacije na radnom mjestu. Na prvom mjestu, kada je riječ o ispitanicima iz BiH, nalazi se priznanje za obavljeni rad - 35 posto, dok su na drugom mjestu s 31 posto odgovora međuljudski odnosi, a novac je na trećem mjestu. Zaposleni ispitanici iz BiH (60 posto) mišljenja su da su za dobivanje posla presudni iskustvo, znanja i vještine (57 posto), kao i poznanstva i "veze" (45 posto). Nezaposleni su mišljenja kako su veze i iskustvo podjednako bitni za dobivanje posla u BiH. Kao treći čimbenik nezaposleni su naveli znanja i vještine, kao i preporuke.

Prosječno razdoblje nezaposlenosti u najvećem broju slučajeva (30 posto) je između jedne i tri godine. Četvrtina ispitanika iz BiH se za vrijeme nezaposlenosti u prosjeku prijavila na 11 do 30 oglasa za posao. Posao u struci traži 23 posto ispitanika iz BiH, a čak 74 posto njih izjavilo je kako traži bilo kakav posao, bez obzira na to je li vezan uz njihovu struku ili ne. Najviše ispitanika iz BiH, koji se još školuju (23 posto), očekuje kako će posao naći u roku tri do šest mjeseci, a podjednak je postotak onih koji smatraju da će im za dobivanje posla trebati godina dana ili više. Više od polovine ispitanika iz BiH (55%), koji se još školuju, smatra da je najbolje posao tražiti nakon završetka školovanja, dok njih 38 posto smatra da je najbolje vrijeme za traženje posla već za vrijeme studija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?