Granična policija BiH

Čak 283 osobe granicu pokušale prijeći s ukradenim ili izgubljenim dokumentima

13.07.2013., Buje - Tijekom cijeloga dana na granicnim prijelazima Kastel i Plovanija bio je pojacan promet ulaska u Hrvatsku, te su se tako povremeno stvarale kolone i do 10 kilometara iz pravca Kopra prema  nasoj granici.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
11.04.2016.
u 07:00

“Zanimljivo je spomenuti kako su pronađena 283 dokumenata BiH koji se potražuju po raznim osnovama ili su ih nadležna tijela oglasila kao poništene/nevažeće, odnosno kao ukradene/izgubljene”, ističe Galić

Tijekom prošle godine evidentirano je 3009 prelazaka ili pokušaja prelazaka preko državne granice 1270 osoba za kojima su nadležna tijela raspisala tjeralice, raspise, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno zanimljivim osobama, navedeno je iz Granične policije BiH, piše Večernji list BiH. “Taj broj veći je za 16 posto u odnosu na 2014. godinu. U 2015. godini na graničnim prijelazima su po tjeralicama lišene slobode 382 osobe koje su potraživala nadležna tijela u BiH”, kazao je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

Također, 91 osoba lišena je slobode prema tjeralicama Interpola. Među njima je bilo osuđenih i osumnjičenih za najteža kaznena djela: ubojstva, silovanja, zlostavljanja maloljetnika, udruživanja u zločinačke pothvate i terorizam.

Ilegalni prelasci

“Zanimljivo je spomenuti kako su pronađena 283 dokumenata BiH koji se potražuju po raznim osnovama ili su ih nadležna tijela oglasila kao poništene/nevažeće, odnosno kao ukradene/izgubljene. Otkriveno je 757 stranih dokumenata koje je potraživao Interpol, što je 7,83 posto više u odnosu na 2014. godinu”, ističe Galić. On se ovom prilikom osvrnuo i na zatvaranje tzv. balkanske rute, te dolazak izbjeglica u BiH. “Zatvaranjem tzv. balkanske rute povećava se mogućnost pokušaja ilegalnih prelazaka osoba s Bliskog istoka. Bitno je istaknuti kako sjeveroistok i istok zemlje sa Srbijom graniči rijekom Drinom koja nije prikladna za prelazak mogućim ilegalnim migrantima. Na jugu BiH su planinski predjeli, ali je utvrđeno nekoliko mjesta na kojima je moguće ilegalno prijeći granicu izvan graničnog prijelaza.

Takva mjesta su zapriječena betonskim blokovima ili rampama, ophodnje ih često nadziru uz upotrebu tehničkih sredstava poput termovizijskih kamera i sl.”, kazao je Galić. Dodaje kako su pitanja u vezi s ilegalnim migracijama ili većim priljevom izbjeglica na granicu BiH u nadležnosti više bh. institucija, među kojima je i GP BiH. “Okvirnim planom na razini BiH precizirane su obveze i nadležnosti svake od institucija, a GP BiH bi u tom slučaju, kao jedna karika u nizu, stavio na raspolaganje i preusmjerio postojeća materijalno-tehnička sredstva i ljude na dio granice na kojem bi se eventualno pojavila potreba”, ističe Galić.

Uvjeti rada

Naglašava kako je stanje na našoj državnoj granici tijekom trajanja izbjegličke krize u susjednim zemljama bilo mirno. “Kada govorimo o ilegalnim migracijama u 2015., od 179 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, najveći postotak odnosio se na državljane BiH i susjednih zemalja. U 2015. otkrivene su četiri osobe iz Afganistana i tri državljana Iraka. U 2016. evidentiran je slučaj Iračanina koji je s krivotvorenom putovnicom Grčke pokušao u BiH ući na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača”, navodi ravnatelj Granične policije BiH. On je naglasio kako Granična policija BiH mora jačati svoju krim-obavještajnu komponentu. “Također, aktivno radimo na otkrivanju kaznenih djela u vezi s protuzakonitom trgovinom i krijumčarenjem opojnih droga. Uz poboljšane uvjete rada, o kojima sam govorio prethodno i kojima treba dodati i rješavanje problema infrastrukture na većini graničnih prijelaza, uvjeren sam kako će se poboljšati i rezultati rada GP BiH u svim područjima”, zaključio je Galić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?