vojna imovina

Burne reakcije iz RS-a na odluku Ustavnog suda BiH

16.08.2017.
u 14:47

Burne reakcije stižu iz RS-a na Odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena žalba Pravobraniteljstva RS-a. Pravobraniteljstvo RS-a je u rujnu 2016. godine uložilo žalbu Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Žalbenog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekt Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Član povjerenstva za državnu imovinu Nikola Kovačević kaže da je Odluka suprotna Daytonskom sporazumu i Ustavu RS. Pita se zašto je Odluka donesena kada Oružane snage BiH već neometano raspolažu imovinom u vojarnama u RS, javlja N1. 

"Sud je ispustio iz vida jednu činjenicu, a to je da je pitanje vojne imovine regulirano Zakonom o obrani, članom 73. regulirano je da će Vijeće ministara i Vlade oba entiteta do 31.12. 2005. zaključiti sporazum kojim će definirati pitanja vojne imovine. Taj sporazum do danas nije zaključen", kaže Kovačević.

Dodaje da je Ustavni sud BiH pogriješio jer je Sporazum (koji nije donesen) jedina osnova rješavanja pitanja imovine u BIH.

"Sud je izgubio iz vida činjenicu da presuda Suda ne može zamijeniti Sporazum koji je trebao biti pravna osnova za knjiženje. Pravni je apsurd, da u obrazloženju presude stoji da i dalje ostaje obveza organa vlasti BiH, što znači VM BiH i entitetskih Vlada, da zaključe sporazum.

Možete misliti u kakvoj je poziciji Republika Srpska da pregovara s predstavnicima BiH o imovini koja je uknjižena na BiH.

Ja s Vama kao vlasnikom razgovaram o vašoj imovini na koju imate pravo vlasništva. Vi možete sa mnom razgovarati i ne morate. Dakle, institucije BiH nemaju obvezu zaključiti taj Sporazum, iako Ustavni sud u obrazloženju presude kaže da i dalje ostaje obveza organa vlasti BiH da zaključe taj sporazum", tvrdi Kovačević.

Što će onda taj Sporazum regulirati, kad je pitanje imovine riješeno tom presudom, pita se Kovačević.

Imovina ipak još uvijek nije uknjižena na BiH. Uprava za geodetsko imovinsko pravne poslove RS (RUGIP) je odbila knjiženje imovine u Han Pijesku.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije