Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

“Bum” stanogradnje u Čapljini, gradi se na sve strane, cijena kvadrata 1600 KM

10. travnja 2021. u 08:00 1 komentara 1946 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Petnaestak godina nakon rata Čapljina je u stanogradnji bila mrtvo more, napravljena je jedna i završena druga zgrada u Metkovačkoj ulici. Za to vrijeme trgovalo se starim stanovima čiji su kvadrati za grad veličine Čapljine dosezali astronomske cijene. “Bum” stanogradnje započeo je prije desetak godina. Jedna za drugom počele su nicati zgrade da se građani s pravom pitaju tko kupuje tolike stanove, piše Večernji list BiH. 

S pitanjem tko gradi uputili smo se u Gradsko poglavarstvo i Irenu Bakalar Bulum, pomoćnicu gradonačelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, zamolili za komentar o toj temi:

Intenzivirana gradnja

- Jedno vrijeme u Čapljini je stanogradnja bila u zastoju. Međutim, u posljednjih desetak godina počelo se intenzivnije graditi na lokaciji Ada-Bad. To je lokacija gdje se s planskom gradnjom započelo osamdesetih godina, a onda smo imali razdoblje zatišja. Plan koji je urađen osamdesetih godina mijenjali smo i dopunjavali zato što su se promijenili neki odnosi u prostoru, što su se promijenili društveno-politički odnosi, što su zahtjevi investitora bili drukčiji. Zatim, u razdoblju kada je rađen regulacijski plan Ada-Bad nije bilo automobila u broju koji imamo danas, tako da parkirnog prostora gotovo nismo ni imali - kaže gospođa Bakalar Bulum te razlaže: - Na lokaciji Ada-Bad prije sedam, osam godina izgrađene su tri zgrade, a krajem 90-ih izgrađeno je pet lamela. Sada na novoj lokaciji Ada-Bad imamo izgrađenih 145 stanova i oko 3410 kvadrata poslovnog prostora. Znači, u nešto manje od deset godina izgrađeno je ukupno 307 stanova i 5410 kvadrata poslovnog prostora. Investitori kažu da prodaja ide solidno, znači interes postoji - konstatira pomoćnica čapljinskog gradonačelnika te na opasku odakle su kupci, jer pretpostavljamo da tih 307 stanova nisu mogli kupiti samo Čapljinci, kaže: - Po našim neslužbenim saznanjima, ima dosta domaćih, ima i kupaca iz RH, Mostara i okolnih općina, ali preciznije podatke mogli bi dati investitori.

Kuće na Poligonu

- Gradi se i na lokaciji Zgoni, gdje također niču nove zgrade. Koliko je tu stanova?

- Na lokaciji Zgoni imamo tri lamele sa 77 stanova i oko 250 kvadrata poslovnog prostora - dodaje Bakalar Bulum.

Neslužbeno smo doznali kako se cijena stana kreće između 1500 i 1600 KM po kvadratu, poslovni prostori su skuplji - oko 2000 KM po četvornom metru, dok je cijena nedovršenih, tzv. roh bau, oko 1000 KM. Doznajemo kako i dalje ima zahtjeva investitora za nastavak stanogradnje. Uz čapljinske investitore, stigao je i jedan zahtjev iz Konjica. Uz spomenuto, valja izdvojiti da je intenzivirana gradnja obiteljskih kuća na Poligonu, riječ je o prostoru za obuku vozača vojske u bivšoj državi.•