Recepti

Brzo i bez pečenja: Bounty torta gotova za 15 minuta

22.04.2021.
u 09:22

Ukoliko volite Bounty čokoladice, onda ćete ovu tortu obožavati! Ona okusom podsjeća na omiljenu čokoladicu, a veoma je kremasta i idealna za sve prilike. U slast!

Sastojci


Kora

300 grama mljevenog keksa (petit, plazma ili neki drugi)
5 žlica kakaoa
dvije žlice šećera u prahu
100 grama tamne čokolade
60 grama maslaca
oko 160 ml mlijeka.

Fil

1 l mlijeka
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
12 žlica šećera
250 grama maslaca ili margarina
300 grama kokosa.

Glazura

500 ml slatke pavlake
270 grama tamne čokolade.

Dekoracija

dvije vrećice šlaga
150 ml mlijeka.

Priprema

Prvo pravimo fil. Od litre mlijeka uzeti oko 200 ml, izmiješati puding i šećer, a ostatak mlijeka staviti na štednjak da prokuha. Ukuhati puding i skloniti s vatre kada se zgusne. Prekriti prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostaviti da se hladi.

Zatim pripremamo koru. Sameljemo keks, pomiješamo ga sa kakaom i šećerom u prahu. Otopimo na štednjaku maslac sa čokoladom i dodamo mljevenom keksu. Dobro izmiješamo smjesu žlicom, a zatim postupno dodajemo mlijeko i miješamo rukom dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koja se ne raspada, ali ne smije biti ni gnjecava. Ako vam se učini pretvrdo, možete dodati još malo mlijeka. Uzmemo odgovarajuću tacnu i stavimo na nju obruč od kalupa za torte prečnika 26 cm i utisnemo na tacnu smjesu od keksa, ravnomjerno rasporedimo i izravnamo.

Potom pravimo glazuru. Sipamo slatku pavlaku u manju šerpu i stavimo na štednjak, zagrijavamo je, ali ne smije proključati. Izlomimo čokoladu na kocke i ubacimo u slatku pavlaku. Isključimo štednjak i miješamo na toplom kolu dok se čokolada ne otopi i sjedini sa slatkom pavlakom. Kada se sjedinilo, skinemo sa štednjaka i ostavimo da se hladi uz povremeno miješanje žlicom, kako se ne bi stvorila korica.

Sada uzmemo ohlađeni puding i umiješamo mikserom omekšali maslac. Pjenasto izmutimo, a zatim dodamo i kokos. Na podlogu rasporedimo fil, a preko fila prelijemo glazuru i ostavimo tortu na hlađenje u hladnjak preko noći. Sutradan skinemo obruč sa tacne i dekoriramo tortu šlagom (po želji).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?