novi zakon o nasljeđivanju

Brže rješavanje ostavina “zapelo” opet na sudovima

ostavinska
06.02.2015.
u 09:30

u Mostaru dostavljanje prvih predmeta od suda očekuju u idućih desetak dana

Novi Zakon o nasljeđivanju u Federaciji BiH stupio je na snagu 9. siječnja ove godine, a kako je ranije predviđeno, ostavinske postupke, počevši od 9. veljače 2015. godine, vode notari kao povjerenici sudova. Prema informacijama koje smo dobili u Mostaru i Širokom Brijegu, predmeti, bar što se tiče ova dva grada, notarima još nisu dostavljeni.

Priprema predmeta

“Zakon je stupio na snagu 9. siječnja, ali nama još nisu proslijeđeni predmeti sa suda. Znamo da je sud već, po abecednom redu, pripremio određeni broj ostavinskih predmeta i rasporedio ih te očekujemo da će nam biti dostavljeni u sljedećih desetak dana”, kazala je za Večernjak Ruža Čarapina, notar iz Mostara. Predmete nasljeđivanja još uvijek nije dostavio ni sud na Širokom Brijegu, potvrdila nam je Ankica Primorac, notar sa Širokog Brijega. “Predmeti nam još nisu dostavljeni, ali smo u kontaktu s predsjednikom suda koji planira sastanak s nama kako bismo se dogovorili oko preuzimanja predmeta koje u sudu pripremaju, tako da očekujemo da će to uskoro početi i da ne bi trebalo biti nikakvih problema”, kazala je Primorac.

Novine u Zakonu

Postupak u nasljednim stvarima predviđa niz novina, a najznačajnija je da notari kao povjerenici općinskih sudova u FBiH vode ostavinske postupke. Sud će povjeriti notaru provođenje ostavinskog postupka i dostaviti mu spis bez odgađanja i to notarima koji imaju službeno sjedište na području tog suda, a dostavljanje se vrši notarima po abecednom redu prezimena notara. Notar će voditi postupak na isti način kako je to do sada radio Općinski sud, i to tako što Sud formira spis po zaprimljenom prijedlogu za provođenje ostavine, po službenoj dužnosti provjerava je li nadležan i je li prijavljena imovina koja ulazi u ostavinsku masu. Novim je zakonom u izvršavanju povjerenog ostavinskog postupka notar ovlašten pribavljati potrebne podatke i isprave od nadležnih tijela i to bez plaćanja sudskih i administrativnih pristojbi, što će doprinijeti smanjenju troškova, s obzirom da su do sada to radile stranke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?