Blagdan u Čitluku

Brotnjaci slavili svoga Krista Kralja

27.11.2017.
u 11:00

Župljani Čitluka na svečan način su proslavili svetkovinu Krista Kralja, nebeskog zaštitnika svoje župe.

Svetkovina Krista Kralja pada uvijek u posljednju nedjelju liturgijske (crkvene) godine prije početka došašća (adventa).

Za tu veliku svetkovinu, čije je puno ime “Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja”, župljani Čitluka duhovno su se pripravili trodnevnom duhovnom obnovom u čast svog patrona Krista Kralja, nepogrešivog i najuzornijeg vladara, koji je došao u ljubavi spasiti svijet i služiti ljudima te ih kroz život voditi prema sreći i dobrobiti cijeloga svijeta. Trodnevnoj duhovnoj obnovi, koju je vodio fra Josip Ikić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uz mnoštvo župljana Čitluka, nazočili su i brojni vjernici iz cijeloga Brotnja i susjednih općina.

Svečanu svetu misu u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku također je predslavio fra Josip Ukić u suslavlju s čitlučkim župnikom fra Mirom Šegom. Tom svečanom misnom slavlju nazočilo je mnoštvo župljana Čitluka i ostalog vjerničkoga puka iz cijelog Brotnja, a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise čitlučku svečanost uveličao je veliki župni zbor Krista Kralja pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.

Govoreći u nadahnutoj propovijedi o Kristu Kralju kao najuzoritijem vladaru, fra Josip Ukić, među ostalim, je kazao:

- Ovi današnji kraljevi i vladari imaju moć, govore tko je jači, tko ima moć, atomsko oružje, gleda se oružje, gleda se jačina neke nacije, neke države, koliko ima tenkova...

A Isus nema ništa, ismijavaju ga da je kralj, a on ustravi jest Kralj, ali ne kralj ovoga svijeta. Nije došao (kao gospodari ovoga svijeta da gospodare, da vladaju, da podčine ljude sebi), nego da oslobađa ljude od zla, od prokletstva, da daje svoj život za njih. I rekao je Isus proročki:

“Kad budem uzdignut sa zemlje, kad budem visio na križu, sve ću privući sebi”.

Od tada, od Velikog petka, kad se Isus izdaje za pravoga Kralja, od tada on neprestano privlači čovječanstvo i ljude koji prihvaćaju Isusa kao Kralja za svoga Spasitelja. Mi od tada častimo raspelo, križ Isusov.

Na kraju svetkovine čitlučki župnik fra Miro Šego zahvalio je fra Josipu na održanoj duhovnoj obnovi i nadahnutoj propovijedi te svojim župljanima još jednom čestitao svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?