Povijesna prilika

Brojne reakcije na najavu pregovora s EU-om: Ovo je prekretnica za BiH

12.03.2024.
u 19:21

"Ovo je mogući početak procesa ključnog za budućnost i prosperitet BiH u EU obitelji. Pružit ću punu podršku i suradnju u skladu s daytonskim mandatom", rekao je Schmidt

Objava predsjednice Europske komisije izazvala je niz pozitivnih reakcije iz BiH, pri čemu je naglasak i zajednički nazivnik svih komentara bio da je riječ o povijesnoj prilici za BiH.

- Nadam se da će ono što smo uradili kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i kroz politički dijalog i konsenzus oko ključnih pitanja, biti dovoljno da dobijemo pregovarački status - izjavio je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara za Fenu. Dodaje kako s optimizmom gleda na predstojeće dane i 21. ožujka. - Želim vjerovati da će to biti jedna nova prekretnica u političkom životu BiH - poručio je.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara ističe kako je, uz očuvanje mira i stabilnost u BiH, vrlo važno pokazati i ustrajnosti na europskom putu. U tom smislu očekuje maksimalnu posvećenost europskim integracijama svih institucija i dužnosnika. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe kako je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i ključnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu.

- Za nas je europski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - života Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica - naveo je Dodik. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić naglasio je kako je Von der Leyen navela da je više napravljeno u jednoj godini nego u čitavom desetljeću.

-Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše europske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnoj razini uradili više nego naši prethodnici za deset godina. Toliko o "izdajama" i "prodajama" - ocijenio je Nikšić.

Reagirao je i visoki predstavnik Christian Schmidt. - Ovo je mogući početak procesa ključnog za budućnost i prosperitet BiH u EU obitelji. Pružit ću punu podršku i suradnju u skladu s daytonskim mandatom - rekao je Schmidt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?