Odžak

Broj upisanih u vrtić raste, na čekanju 17 djece

24.02.2024.
u 11:26

U Posavskoj županiji djeluju tri dječja vrtića. Onaj u Odžaku - Dječji vrtić "Paola Cerueto" ponosno nosi to ime jer je zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Comunita Aiuti Unanitari Valdengo – Biella (Italija) i njihovoj aktivistici Paoli koja je, nažalost, tragično preminula u prometnoj nesreći prilikom dolaska u BiH, vrtić i dobio ime. Vrtić će već u travnju obilježiti dva i pol desetljeća rada. Lijepa je vijest da se zbog brojnosti djece premašuju kapaciteti vrtića, a još ljepša za mališane tog posavskog vrtića i njihove roditelje da se kapaciteti vrtića povećavaju i konačno nestaju liste čekanja. Završetkom ovog projekta dječji vrtić dobit će novih 130 m2 prostora.                                                      

Duh ljubavi i ekologije

U vrtiću osobitu pozornost posvećuju edukaciji najmlađih stanovnika te posavske općine. Stalne su radionice koje prilagođavaju dobnim skupinama i određenim datumima. Nakon maškara, karnevalskih zabava i poruka ljubavi, ovih dana su se okrenuli ekoedukaciji. Posljednja u nizu simpatičnog je imena "Reciklaža nije gnjavaža". Realizirali su niz zabavnih i poučnih aktivnosti, a koje se tiču ekologije, očuvanja planeta Zemlje i recikliranja.

- Želimo ih od najranije dobi učiti kako čuvati planet Zemlju na njima prilagođen način, učimo ih klasificiranju i sortiranju otpada po sastavu, ali na zabavan i kreativan način. Zabavili smo se, razvijali njihove psihomotoričke sposobnosti i ujedno naučili kako možemo doprinijeti očuvanju našeg planeta - objašnjavaju u vrtiću.

- Trenutačno je u vrtiću upisano 79 djece u četiri odgojne skupine, jednu jasličku (od 1 do 3 godine) i tri mješovite (od 3 do 6 godina). U posljednje dvije godine porastao je broj upisane djece, pa i onih koji su primorani čekati na upis. Trenutačno je na listi čekanja 17 djece jasličke dobi i desetero djece mješovite dobi. Završetkom projekta nadogradnje vrtića riješili bismo problem liste čekanja djece za upis u vrtić - objašnjava ravnateljica Dajana Brkić. Vrtićka uprava vrijedna je ne samo po projektima edukacije mališana već i u pisanju projekata. Tako su sami napisali i prijavili se na projekt postojećeg unutarnjeg uređenja vrtića preko Veleposlanstva BiH i uspješno dobili projekt koji je raspisala Bugarska.

- Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje, u koju su bili uvezani Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir, Dječji vrtić "Paola Cerueto" Odžak i Općina Odžak, uredit ćemo i ovaj nadograđeni dio vrtića - zaključuje ravnateljica Brkić.

Nadogradnja vrtića

Iz općinskoga poglavarstva izvijestili su kako je stručno povjerenstvo obavilo tehnički prijam izvedenih radova prve faze projekta "Nadogradnja zgrade Dječjeg vrtića 'Paola Cerueto' u Odžaku".

Tehničkom prijamu radova prisustvovali su, s razlogom, i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, nadzora nad izvođenjem radova, izvođača radova i dječjeg vrtića. Radi se o projektu vrijednom 88.525,64 KM koji su financirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iz Fonda za povratak BiH i Općina Odžak. Općina Odžak izradila je natječajnu dokumentaciju te u skladu sa Zakonom o javnim nabavama BiH provela postupak za dodjelu ugovora za izvođenje radova, uključujući odabir najpovoljnije ponude. Kao najbolji ponuđač odabrano je poduzeće Stanogradnja iz Odžaka, s kojim je i sklopljen ugovor. Rok za izvođenje ovih radova bio je 120 kalendarskih dana. U projektu nadogradnje, doznajemo u vrtiću, pomogla je i Vlada PŽ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?