Zaraženih u FBiH znatno više nego 2106.

Broj oboljelih od šarlaha u svibnju gotovo isti kao za pet mjeseci lani

08.07.2017.
u 08:00

Na području općine Prnjavor u RS-u u dvadesetak dana zabiljeležena su dva slučaja šarlaha, od kojeg su oboljela djeca predškolskog uzrasta, piše Večernji list BiH. Prema riječima šefa obiteljske medicine u Domu zdravlja Prnjavor Zorana Bjeletića, prvi slučaj šarlaha zabiljeležen je 10. lipnja, dok je drugi uočen prije nekoliko dana.

Stanje u Federaciji

Prema rečima šefa porodične medicine u Domu zdravlja Prnjavor Zorana Bjeletića, prvi slučaj šarlaha zabeležen je 10. juna, dok je drugi uočen pre nekoliko dana. “U vrtiću “Naša radost”, gde je boravilo jedno od ovo dvoje dece, preduzete su sve propisane mere za suzbijanje zaraznih bolesti - rekao je Bjeletić. Dodao je da drugo obolelo dete nije boravilo u vrtiću “Naša radost”, već je pohađalo jedan privatni vrtić. Međutim, s obzirom na to da mališan u vreme inkubacije nije bio u obdaništu, u toj predškolskoj ustanovi nije bilo potrebe za intervencijom higijensko-epidemiološke službe, prenosi Glas Srpske.

Prema podatcima iz Mjesečnog biltena o kretanju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH za svibanj u ovom entitetu je samo u svibnju registrirano 165 oboljelih od šarlaha. Promatrano po županijama najviše oboljelih bilo je u Unsko-sanskoj županiji i to 72, što je gotovo polovina svih oboljelih u Federaciji Bosne i Hercegovine. Slijedi Sarajevska županija sa 47 oboljelih, potom Tuzlanska gdje je u svibnju registriran 21 oboljeli. Četvrta je Zeničko dobojska županija sa 12 oboljelih, dok je na petom mjestu Srednjebosanska županija gdje je oboljelih bilo osam. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji registrirana su četiri slučaja, dok je u posavskoj županiji zabilježen jedan slučaj, dok u svibnju u Zapadno-hercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji nije bilo slučajeva oboljelih od šarlaha. Zanimljivo je da je u istom mjesecu prošle godine u FederacijiBiH, prema podatcima zavoda za javno zdravstvo, bilo 68 oboljelih što znači da je u svibnju ove godine dva ipo puta više u odnosu na svibanj 2016. godine. Razlika je još i veća kada uporedimo razdoblje od siječnja do kraja svibnja ove i prošle godine. Naime, za pet mjeseci ove godine broj oboljelih od ove bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 416 dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 181. Što znači da je samo u svibnju ove godine broj oboljelih gotovo isti kako za pet mjeseci prošle godine.

Simptomi

Šarlah je zarazna bolesti koju prati povišena temperatura, povraćanje, pojačan sekret sluznice, te sitni osip na koži. Liječnici naglašavaju da je šarlah neophodno adekvatno i na vrijeme liječiti, jer ako se to ne učini, može da dovede do oštećenja bubrega, reumatske groznice, a nije isključen ni smrtni ishod. Od šarlaha najčešće oboljevaju djeca koja imaju od 4 do 10 godina, a prenosi se neposrednim kontaktom. Može se prenijeti i putem predmeta kojima se služilo bolesno djete. Period od ulaska uzročnika u organizam do početka bolesti iznosi 3-5 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?