Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Brkić se u Briselu sastao sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a

asdada
25.01.2017.
u 14:30

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić sastao se danas u NATO-stožeru u Briselu sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller.

Zamjenik ministra Brkić je tijekom razgovora sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a naglasio da su članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja glavni vanjskopolitički ciljevi BiH. Dodao je da je BiH odlučna poduzeti daljnje korake u cilju jačanja regionalne i globalne sigurnosti, kao i korake u cilju jačanja partnerstva s NATO-om što će u konačnici rezultirati punopravnim članstvom u Savezu.

Naglasio je da je posjet glavnog tajnika NATO-a Bosni i Hercegovini u veljači važan korak u daljnjem jačanju odnosa NATO-a i BiH i prilika za diskusiju o dosadašnjoj suradnji, kao i snažna poruka NATO saveza svim akterima u BiH da je njena budućnost u euroatlantskim integracijama.

Zamjenik ministra je istaknuo da je Bosna i Hercegovina odlučna nastaviti proces registracije vojne imovine, te dodao da se, nakon što je usvojen dokument Pregled obrane i Plan modernizacije Oružanih snaga, do kraja siječnja očekuje i usvajanje Plana provedbe Pregleda obrane. Kao još jedan primjer dobre suradnje BiH s NATO-om, zamjenik ministra je naveo prihvaćanje organizacije i izvođenja NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe koja će se održati u rujnu 2017. godine u Tuzlanskoj županiji. Podsjetio je na angažman BiH u NATO - vođenoj operaciji Odlučna potpora u Afganistanu i zaključio da svim navedenim aktivnostima Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju posvećenost kao i doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je pored navedenih aktivnosti, BiH spremna intenzivirati politički dijalog s NATO-om i saveznicima i raditi na jačanju javne diplomacije u čemu će pomoći i Veleposlanstvo Slovačke Republike u BiH koje ima ulogu NATO kontakt veleposlanstva za BiH.

Zamjenik ministra je također istaknuo da je politika otvorenih vrata NATO-a posebno važna za Bosnu i Hercegovinu u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijela regija, pod snažnim utjecajem drugih regionalnih interesa i moći. Istaknuo je da vjeruje da su NATO i saveznici u potpunosti svjesni ovog trenda i mogućih posljedica, što bi trebalo biti uzeto u obzir u smislu dinamike euroatlantskih integracija.

Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller je naglasila da pruža punu potporu Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da se što prije aktivira MAP i ubrza put BiH ka euroatlantskim integracijama. Istaknuta je važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka koji se nađu pred BiH na njenom euroatlanstskom putu jer na taj način BiH reformira i svoje institucije koje postaju efikasnije u službi građana Bosne i Hercegovine. Također je pozdravila usvajanje dokumenta „Pregled obrane“ od Predsjedništva BiH kao i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH izrazivši nadu da će se nastaviti i knjiženje nepokretne vojne imovine kao uvjet za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO. Posebno je istaknula važnost organizacije NATO EADRCC vježbe koja se treba održati ove godine u BiH.

Tijekom boravka u Briselu zamjenik ministra Brkić je održao i sastanak sa NATO Quint veleposlanicima (veleposlanici SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Italije pri NATO-u). Pored njih sastanku je nazočio i veleposlanik Slovačke kao predstavnik zemlje čije veleposlanstvo u Sarajevu trenutno obavlja ulogu kontakt Veleposlanstva za BiH (CPE—Contact Point Embassy), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije