sastanak OESS-a

Brkić je pozvao na veće napore za ponovnu izgradnju konsenzusa o europskoj sigurnosti

Josip Brkić
09.12.2016.
u 13:58

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je na 23. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koji je održan 8. i 9. prosinca u Hamburgu (SR Njemačka).
Glavne teme ovogodišnjeg sastanka su situacija u Ukrajini, migracije, kontrola naoružanja i jačanje sposobnosti OESS-a u suočavanju s izazovima u regiji OESS-a.

Brkić je nazočio plenarnim zasjedanjima na kojima su se sudionicima obratili predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier, predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Christine Muttonen i glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, te drugi visoki dužnosnici. 

Brkić je pozvao na veće napore za ponovnu izgradnju konsenzusa o europskoj sigurnosti i obnavljanje dijaloga zasnovanog na punom poštivanju principa i obveza OESS-a. Izrazio je uvjerenje da OESS, sa svojim sveobuhvatnim konceptom sigurnosti, ima važnu ulogu u rješavanju sve složenijih sigurnosnih prijetnji i izazova. Ponovio je zabrinutost zbog krize u Ukrajini i činjenicu da civili u zoni sukoba i dalje plaćaju najvišu cijenu. U tom smislu, potvrdio je potporu Bosne i Hercegovine diplomatskim naporima u okviru Normandijskog formata.

Izrazio je stajalište da Bosna i Hercegovina čvrsto podupire konstruktivan politički dijalog i suradnju kao preferirani način rješavanja kriza i sukoba na području OESS-a.

Naglasio je da BiH u potpunosti podržava rad Organizacije i njezinih izvršnih struktura u rješavanju zajedničkih izazova i jačanje suradnje u sve tri dimenzije, te da je pouzdan partner posvećen načelima i obvezama OESS-a.
Na marginama ministarskog sastanka OESS-a u Hamburgu Brkić se susreo sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Austrije Michaelom Linhartom. Sa zamjenikom ministra, čija zemlja predsjedava OESS-om 2017. godine, osim o bilateralnim odnosima, najviše se razgovaralo o prioritetima austrijskog predsjedanja i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a sudjelovali su predstavnici 57 zemalja članica, kao i  11 azijskih i mediteranskih partnera za suradnju, te predstavnici međunarodnih organizacija, priopćeno je iz MVP-a BiH.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije