Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brkić: BiH očekuje potporu država članica EU u nadolazećem razdoblju

17. svibnja 2017. u 15:43 0 komentara 30 prikaza

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je na današnjem brifngu u Briselu za diplomate država članica Europske unije - članove Radne skupine za zapadni Balkan (COWEB), informirao sudionike o napretku postignutom u BiH nakon prijema Upitnika Europske komisije te naglasio da je prošla godina bila izuzetno uspješna za proces europskih integracija BiH.

Istaknuo da je BiH snažno opredjeljena da održi pozitivan zamah i nastavi s reformskim procesima i napretkom u okviru procesa integriranja u Europsku uniju (EU) i da provedba Reformske agende, efikasno funkcioniranje Mehanizma koordinacije te nastavak provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ostaju u vrhu prioriteta.

Kako je rekao, provedba mjera iz Reformske agende odvija se predviđenom dinamikom. Stupanj realizacije mjera na razini Vijeća ministara iznosi 53 posto, dok je na razini entiteta blizu 30 posto.

Također je informirao da je Vijeće ministara BiH usvojilo Program ekonomskih reformi BiH (ERP) za 2017.-2019. godinu, koji predstavlja sveobuhvatan plan strukturnih reformi koje će vlasti u BiH provesti radi poboljšanja ekonomskog rasta, konkurentnosti, očuvanja fiskalne i makroekonomske stabilnosti.

Govoreći o provedbi Mehanizma koordinacije, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH obavijestio je prisutne da je u potpunosti završen proces kompletiranja sustava koordinacije procesa europskih integracija u BiH u svjetlu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika EK, kao i da se proces odgovaranja na pitanja iz Upitnika odvija predviđenom dinamikom.

Istaknuo je spremnost institucija BiH na svim razinama da pravovremeno odgovore na zadatke vezane za ispunjavanje Upitnika i dostave odgovore na Upitnik Europskoj komisiji prema planiranoj dinamici.

Napomenuo je da je cilj BiH stjecanje statusa kandidata do kraja prvog kvartala 2018. godine te da, u tom smislu, BiH očekuje potporu država članica EU u nadolazećem razdoblju, što bi trebalo biti prepoznato i u paketu proširenja Europske komisije koji će biti objavljen u prvom kvartalu slijedeće godine.

Pozdravio je posvećenost i potporu EU putu BiH, što je i potvrđeno tijekom posjete visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini našoj zemlji te naglasio opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

Briefingu su prisustvovale diplomate iz 25 država članica EU , kao i visoki dužnosnici u Generalnom direktoratu Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju te drugi visoki diplomati.

Osim zamjenika ministra Brkića, panelisti na briefingu bili su i šefica Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH Asja Nikšić, direktor Direkcije za Europske integracije Edin Dilberović i savjetnica predsjedatelja Vijeća ministara za europske integracije Nerimana Rifatbegović. Moderator je bila šefica Misije BiH pri EU, veleposlanica Lidija Topić, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.