Odbijen projekt Direkcije za koordinaciju policije

Brčko, RS i hrvatska strana nisu potpisali sporazum

16.12.2018.
u 10:00

Nakon što je sporazum o korištenju sustava radioveze između policijskih agencija u Bosni i Hercegovini postao bošnjački projekt jer su ga odbile potpisati županije sa hrvatskom većinom i Republika Srpska i Distrikt Brčko, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela poručili su kako će još jednom provjeriti stavove županija i entiteta koji nisu pristali biti dio ovoga projekta, piše Večernji list BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako nije u cijelosti upoznat s ovim problemom, ali kako podržava odbijanje ovoga sporazuma jer ono predstavlja početak prijenosa nadležnosti nad policijom sa županija i entiteta na državu. Sličan stav imaju i hrvatski ministri MUP-a u županijama. U razgovoru s njima rečeno nam je kako se o ovome sporazumu razgovaralo, ali nikada hrvatska strana na njega nije pristala.

- Mi jesmo na početku razgovarali o tehničkim karakteristikama projekta, ali nikad nismo pristali na to da stavimo potpis na taj sporazum. Jasan stav hrvatske politike je da je nadležnost nad policijom isključivo na županijama i neće biti ni milimetra odstupanja od toga stava. Mislimo kako je trenutačni način rada dobar i kako imamo dobru komunikaciju sa svim policijskim agencijama u državi - rekli su nam naši sugovornici.

Dodaju kako se kroz priču o jačanju komunikacije između policijskih agencija u BiH na mala vrata uvodi priča o stvaranju MUP-a BiH, što nije prihvatljivo ni za srpsku, ni za hrvatsku stranu.

Kako je ranije izjavio predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić, jasno je vidljivo kako se zatiru prava Hrvata u svim zajedničkim institucijama te kako se na ovaj način pokušavaju još jednom oteti nadležnosti od vlasti gdje su Hrvati većina.

- Stvaranje MUP-a BiH nije prihvatljivo nikome u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH. Mislim kako dalje treba jačati policiju na županijskoj razini i na tome ćemo nastaviti raditi - zaključio je Karamatić.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela samo su rekli kako ovaj projekt nije u funkciji prijenosa ovlasti na državnu razinu.

Njegova primjena trebala je početi od 1. veljače sljedeće godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?