sudski proces ušao u 11. godinu

Brat Radovana Karadžića na mukama: Ubio djevojku pa traži zastaru slučaja!

karadžić
14.02.2016.
u 10:45

Supervještačenje tragova s mjesta prometne nesreće u kojoj je poginula studentica Branislava Rebić (21), kod Kragujevca, koje se radi u Nacionalno-kriminalističkom centru (NKTC) MUP Srbije, biće završeno idućih dana. Kada taj dokument stigne u Vrhovni sud u Kragujevcu biće zakazano suđenje Luki Karadžiću, optuženom da je 2005. skrivio udes u kojem je nastradala djevojka, prenosi Slobodna Bosna.

Ovaj sudski proces ušao je u 11. godinu, a roditelji studentice još čekaju odgovore i pravdu. Po svemu sudeći, obrana će se usmjeriti na zastarjelost krivičnog djela. U prilog tome govore mnogobrojne činjenice. Tijekom ovog maratonskog suđenja donesena je, pa oborena, presuda, obavljeno je nekoliko različitih i kontradiktornih vještačenja. Na ovom slučaju do danas se izmjenjalo šest sudaca…

Posljednje ročište bilo je zakazano za 23. prosinca prošle godine, a predsjednik vijeća bio je sudac Miroslav Lepojević. On je ovih dana otišao u penziju. - Čim stignu rezultati vještačenja, novo ročište biće zakazano u najkraćem mogućem roku. Predmet je već dodijeljen drugom sudiji – kaže Svetlana Simović, portparol Vrhovnog suda.

U ovom kragujevačkom sudu do sada je održano tridesetak ročišta, ali presude još nema. Sporno je vještačenje, odnosno nekoliko vještačenja u kojima još nije točno i precizno utvrđeno kako je došlo do nesreće u kojoj je život izgubila djevojka. Ne slažu se ni nalazi u vezi sa stepenom pijanstva Luke Karadžića, za koga je nepobitno utvrđeno kako je vozio pod uticajem alkohola.

Otac nastradale studentice Branko Rebić, inače profesionalni vozač, kaže kako je na svako ročište redovno dolazio u šezdesetak kilometara udaljeni Kragujevac: - Uredno sam se odazivao svakom pozivu suda, za razliku od drugih, očigledno uzalud vjerujući u pravdu. Osim teške tragedije koju je doživela moja obitelj, još teže nam pada agonija koju proživljavamo zbog nerazumljivog i nerazumnog odugovlačenja sudskog procesa.

Rebić je posebno kivan na vještake prometne struke koji su, kako navodi, najviše doprinijeli tome kako se ovaj proces pretvori u nešto što ne priliči ljudima od struke. - Svako novo ročište i slušanje nelogičnih nalaza za mene je bilo otvaranje rana koje nikada neće zarasti – priča Rebić. – Najviše me to boli, kao oca, kao čovjeka. Karadžić je uradio to što je uradio, znam da to nije želeo, ali sve ostalo je teška bruka.

Nesreća se dogodila 2005. godine u mjestu Gornja Trnava, na magistralnom putu Kragujevac – Mladenovac. Luka Karadžić, rođeni brat Radovana Karadžića, upravljajući “mercedesom” nikšićkih tablica, kako je tada priopćila policija, prešao je na lijevu stranu puta i sudario se sa “fijatom” kojim je upravljala Branislava. Ona je u toj nesreći zadobila teške povrede glave, i umrla je četiri dana kasnije, ne budeći se iz kome.

Prva presuda u Vrhovnom sudu u Kragujevcu donesena je nakon šest godina suđenja. Karadžić je osuđen na dvije i pol godine zatvora. Ovu presudu, međutim, poništio je Kasacijski sud, uz ocjenu kako je presuda nerazumljiva. Pet godina kasnije situacija je ista, nove presude nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?