obljetnica

Braniteljske udruge HVO obilježile 32. obljetnicu ustroja HVO-a regije Bihać

obljetnica utemeljenja HVPO-a regije Bihać
26.05.2024.
u 12:49

- Na žalost, statistika je neumorna. 42 pripadnika HVO-a su preminula prirodnom smrću i nas sve manje i manje ima. Nekad znaju reći, vi isti uvijek pričate o tome. Mi govorimo o tome koji znamo stvarnu istinu, rekao je Franjo Grgić, ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać.

Braniteljske udruge Hrvatskoga vijeća obrane regije Bihać pod pokroviteljstvom Ministarstva za pitanja branitelja i RVI-a Unsko-sanske županije, Grada Bihaća i supokrovitelja Ministarstva branitelja Republike Hrvatske prigodno su obilježile 32. obljetnicu utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane regije Bihać i organizirane obrane Hrvata USŽ tijekom Domovinskoga rata, piše Večernji list BiH.

Tom prigodom polaganjem cvijeća i minutom šutnje na spomen-obilježjima, svetom misom zadušnicom u Župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskoga i Svečanom akademijom odana je počast poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a i evocirane uspomene na ratni put postrojba ove oružane formacije koja je branila i obranila tadašnji slobodni bihaćki okrug.

„Razočarani smo ovom državom za koju smo se borili“

Obilježavanje 32. obljetnice ustroja HVO regije Bihać, toga 25. svibnja ratne 1992. godine otpočelo je polaganjem cvijeća na središnjem spomen-obilježju braniteljima Bihaća i odavanjem počasti a nastavljeno opijelom za poginule pripadnike HVO na groblju Križ Žegar kojeg je izmolio fra Ivan Tučić, župnik u župi sv. Ante Padovanskoga. Ratni zapovjednik HVO regije Bihać Franjo Grgić podsjetio je ovom prigodom na slavni ratni put 1100 pripadnika koji su mobilizacijom prošli kroz njegove postrojbe. – 25. svibnja 1992. godine mi smo utemeljili Hrvatsko vijeće obrane regije Bihać koje je djelovalo na ovim prostorima 1260 dana. Na žalost, skupo smo platili cijenu rata, sedamdeset i dva poginula, dva nestala pripadnika HVO-a, 250 što teže, što lakše ranjenih. Naša temeljna i trajna zadaća braniteljskih udruga i nas ratnih zapovjednika, a jedan sam od tih, je da ne damo zubu zaborava da ono što smo mi časno i pošteno na ovim prostorima radili, branili i obranili Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku ovdje. Ovdje tijekom cijeloga Domovinskoga rata nije bilo sukoba između HVO-a i Armije R BIH. Imali smo zajedničkog neprijatelja i mi smo na to ponosni. Danas u ovim turbulentnim vremenima, kada imamo Oružane snage Bosne i Hercegovine, kada imamo pojedince na čelnim funkcijama koji negiraju Bosnu i Hercegovinu, mi smo protiv toga. Borili smo se za suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu, da za jedno živimo ovdje i uvijek to s ponosom izjavljujem. Danas, 32 godine u životu čovjeka puno znači. Tako se mi prisjećamo svih onih koji su najviše dali za slobodu koju mi danas uživamo, svoje živote. Na žalost, statistika je neumorna. 42 pripadnika HVO-a su preminula prirodnom smrću i nas sve manje i manje ima. Nekad znaju reći, vi isti uvijek pričate o tome. Mi govorimo o tome koji znamo stvarnu istinu. Evociramo uspomene na te dane. Razočarani smo danas ovom državom za koju smo se borili. Ona nije onakva kakvom smo je očekivali. Možda smo tome i mi krivi. Danas smetamo jedni drugima ali vjerujem da će to biti bolje, zaključio je svoje izlaganje Franjo Grgić, ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać.

„Zajedništvo s bošnjačkim narodom na ponos cijeloj BiH“ 

Poginulim braniteljima HVO-a počast su odala i izaslanstva Skupštine i Vlade Unsko-sanske županije te Gradske uprave Bihaća. Ines Delić,  dopredsjedateljica Skupštine Unsko-sanske županije i zamjenica predsjednice Kluba Hrvata u županijskoj skupštini je kazala kako je Dan utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane regije Bihać značajan datum za hrvatski narod na ovim prostorima ali i jedan od najznačajnijih datuma za Unsko-sansku županiju u obrambeno-oslobodilačkom ratu. – Pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane regije Bihać dali su nemjerljiv doprinos u obrani grada Bihaća i rame uz rame s pripadnicima Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Policije. Posebno mi je drago da je to zajedništvo koje smo pokazali tada s bošnjačkim narodom ojačalo do dana današnjeg i uistinu je na ponos cijeloj Bosni i Hercegovini. Osim što je na ponos, može biti i primjer kako se treba graditi ne samo Federacija već i cijela Bosna i Hercegovina. Naravno, važno je njegovati kulturu sjećanja. Ja sam se u svom govoru i zahvalila svima onima koji aktivno rade na tome, koji se odazivaju i dolaze na ovakva obilježavanja i svojim aktivnim radom pridonose tome da se žrtve svih onih koji su dali najbolje od sebe, svoje živote, ne zaborave ali da se ne zaboravi i ta časna borba, kaže za Večernji list BIH Ines Delić, dopredsjedateljica Skupštine Unsko-sanske županije i zamjenica predsjednice Kluba Hrvata u županijskoj skupštini.

Ministar za pitanja branitelja i ratnih vojnih invalida u Vladi Unsko-sanske županije Almir Tutić čestitao je ovom prigodom svim bivšim pripadnicima HVO regije Bihać 32. obljetnicu utemeljenja naglasivši kako mu je bila čast i zadovoljstvo skupa sa svojim suborcima, pripadnicima HVO-a braniti i obraniti tadašnji Okrug Bihać. 

– Svima koji su za slobodu domovine položili svoje živote, želim da im Bog podari mir a veteranima dobro zdravlje i svaku sreću. U kontinuitetu ćemo nastojati u predstojećem razdoblju razgovarati s članovima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, da iznađemo zajednički interes kako bi socijalni status branitelja učinili što boljim. Mi odlazimo s ovoga svijeta. Sve manje je onih koji bilo što traže. Do sada smo omogućili ostvarenje brojna prava a predstoji nam omogućavanje onih prava s ciljem podizanja digniteta same borbe, odavanja časti pojedincima. Pobrinut ćemo se da onima koji su branili naš Okrug i Državu, nastavimo njegovati tekovine anfifašističke borbe od 1992. do 1995. i riješimo socijalno-statusna pitanja osobama koje još na to čekaju, kaže ministar Tutić.

„Ne zaboraviti kulturu sjećanja i memoriju pamćenja“

- Svaka obljetnica je i prigoda i obveza da se prisjetimo svih poginulih branitelja koji su dali najviše što su mogli, svoje živote, da se prisjetimo njihovih obitelji ali da evociramo uspomene na taj obrambeno-oslobodilački i Domovinski rat na ovim prostorima, kazao je na početku svojeg obraćanja dr. sc. Franjo Jurić, savjetnik bihaćkoga gradonačelnika i predsjednik ŽO HDZ Unsko-sanske županije i član Hrvatskog narodnog sabora ( HNS) BIH. 

– To su sada već povijesni događaji koji su se dogodili prije više od tri desetljeća. Zadaća je sviju nas da ne smijemo zaboraviti kulturu sjećanja i memoriju pamćenja. A da bi to sve postigli, onda moramo i nešto napisati što se događalo na ovim prostorima prije više od tri desetljeća. Predložio sam, kada je u pitanju Hrvatsko vijeće obrane regije Bihać čiji su pripadnici dali nemjerljivi doprinos u obrani ovoga dijela Bosne i Hercegovine, da se pristupi izradi monografije koja bi dala cjelokupan pregled sudjelovanja HVO regije Bihać kroz svoje postrojbe, ratni put, doprinos ali i važnije događaje iz Domovinskoga rata koji se vezuju za HVO regije Bihać, kaže dr. sc. Franjo Jurić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

„Pojedinci pokušavaju iskriviti povijest“

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić je ovom prigodom kazao kako je značajno prisjećanje na sve datume iz Domovinskoga rata među kojima i utemeljenja HVO-a regije Bihać i časne borbe koju su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane s pripadnicima Armije R BIH vodili cijeli rat na ovim prostorima. 

- To se ne smije zaboraviti. Iz više razloga. Jedan od najbitnijih je upravo ono čemu svjedočimo i posljednjih godina, mjeseci, tjedana i dana a to je da pojedinci pokušavaju iskriviti povijest. Iskrivljivanjem činjenica i revizijom povijesti, prikazati neke događaje iz toga razdoblja drukčijim spram onakvih kakvi su oni stvarno bili. To je ono protiv čega se moramo istinski boriti i to je naša obveza. Jedan od načina borbe je upravo ovaj, evociranjem uspomena na one koji su dali ono najvažnije od sebe, prije svega, svoje živote za ovu državu ali i svih onih koji su bili pripadnici HVO i Armije R BiH, koji su svojim učešćem u obrambeno-oslobodilačkom ratu dali svoj doprinos da mi danas možemo uživati u suverenoj, neovisnoj, demokratskoj Bosni i Hercegovini, kaže bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.

Svečanoj akademiji prethodila je sveta misa zadušnica koju je u nazočnosti domaćih vjernika i gostiju u Župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskoga predslavio fra Ivan Tučić, župnik bihaćki a suslavio fra Ivan Lovrić, župni vikar ove župe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije