Riješeno pitanje isplate naknada za branitelje i invalide rata s prostora četiri općine iz zapadne Hercegovine

Branitelji u ZHŽ-u opet će dobivati naknade

HVO
Foto: VL FOTO
09.07.2014.
u 08:41

Ministarstvo će isplatiti zaostatke invalidima rata, ali revizija se nastavlja

Isplata braniteljskih naknada i invalidnina na prostoru četiri općine u Zapadnohercegovačkoj županiji, nakon višemjesečne blokade, bit će nastavljena sljedeći mjesec. Ovu informaciju na posebnoj konferenciji za novinare dao je Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida rata, objašnjavajući kako je nastavak isplate braniteljskih naknada rezultat dogovora koje je njegove ministarstvo postiglo s Odborom za pitanja branitelja HDZ-a 1990.

Dogovor s HDZ-om 1990

Dogovorom je predviđen početak isplate invalidnina u kolovozu ove godine za sve korisnike iz općina Posušje, Široki Brijeg, Grude i Ljubuški koji su pravo na braniteljsku naknadu stekli do 2004. godine, a predstavnici HDZ-a 1990. su na sastanku s resornim ministrom Zukanom Helezom istaknuli da će biti omogućen nastavak revizije branitelja u općinama gdje je federalnim inspektorima i revizorskim timovima to onemogućeno, objašnjeno je jučer na konferenciji za novinare. Odlukom ministra Heleza, retroaktivno će se isplatiti invalidnine za razdoblje u kojem im je, kako je rečeno, “zbog opstruiranja revizije u tim općinama bila obustavljena isplata”. Ministarstvo branitelja i invalida rata Federacije BiH pozvalo je sve branitelje iz četiri općine Zapadnohercegovačke županije da, ipak, dostave potrebnu dokumentaciju kako bi se nastavio postupak revizije branitelja. “Ministarstvo je pristupilo dokumentaciji oko 90 posto korisnika iz Ljubuškog, oko 35 posto iz Gruda, 30 posto iz Širokog Brijega i 29 posto korisnika iz Posušja, što ukazuje na to da se steže obruč oko nelegalnih korisnika prava na novčane naknade”, kazao je ministar Helez.

Pronalazak rješenja

Nekoliko dana uoči službene objave ove informacije objavljena je vijest kako je početkom lipnja ove godine održan sastanak Odjela za branitelje HDZ-a 1990. s vodstvom HVIDR-e HVO-a Herceg Bosne na kojem je zatraženo da HDZ 1990. preko Odjela za branitelje HDZ-a 1990. započne pregovore s federalnim ministrom za braniteljska pitanja Zukanom Helezom u svrhu pronalaska rješenja vezanih uz provedbu zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske skrbi te općenitog stanja u kojem se nalaze braniteljske udruge.

HDZ 1990. je žurno održao sastanak s nadležnim ministrom Zukanom Helezom 1. srpnja 2014. godine, što je rezultiralo odlukom resornog Federalnog ministarstva o isplati invalidnine. Tada je Marinko Petrić, predsjednik Odjela za branitelje HDZ-a 1990., rekao da je sastanak održan na zahtjev braniteljskih udruga. “Dogovoreno je i da se otključaju uredi kako bi se ljudima mogle dati potvrde, ali i da se izvrši revizija uz suglasnost i nadzor udruga”, rekao je Petrić. Na pitanje kako to da je baš HDZ 1990. uspio isposlovati dogovor s Helezom, Petrić je rekao kako su pregovori trajali skoro četiri sata i da ne zna i ne želi komentirati kako su drugi s njim kontaktirali.

Komentara 1

NO
novabila
19:09 09.07.2014.

Jel to nova Alijansa na pomolu Lagumđija-Raguž.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?