mostar

Bošnjak predstavio poslovanje ZZO-a HNŽ-a u protekle četiri godine

Bošnjak
Foto: Stojan Lasić
1/3
19.09.2016.
u 12:58

Najznačajnija promjena u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) započeta 2012. godine, jeste integrirani informacijski zdravstveni sustav (IZIS), kazao je Rade Bošnjak, direktor ZZO HNŽ-a tijekom prezentacije poslovanja Zavoda za srpanj 2012. – lipanj 2016. godine. 

Osim toga, Bošnjak je još naveo "Projekt razvoja primarne zdravstvene zaštite", "Projekt integriranog modela plaćanja bolničke zdravstvene zaštite (DRG)", "Projekt uvođenja funkcije kontrolinga ZZO", "Projekt poboljšanja poslovnog sustava u ZZO", te "Projekt elektroničke zdravstvene iskaznice".

- Da bi zdravstveni sustav bio uopće stabilan, koliko je to moguće i koliki je naš financijski i ekonomski kapacitet te koje su potrebe osiguranika i zdravstvenih ustanova,  koje i kakve imamo, onda su promjene u informacijskom sustavu doista ključna riječ i podloga za nastavak razvoja – naglasio je na predstavljanju polugodišnjeg menadžmenta ZZO HNŽ-a, koje se održava danas i sutra u Mostaru.  

Ocijenio je kako se radi o promjenama neophodnim za budućnost zdravstvenog sustava HNŽ-a, a na opće zadovoljstvo osiguranika i zdravstvenih djelatnika (smanjenje nepotrebne potrošnje lijekova, smanjenje bolovanja preko 42 dana, uvedene mehanizme za borbu protiv korupcije i sl.).

Bošnjak je izrazio zadovoljstvo što djelatnici Zavoda prihvaćaju promjene te što su spremni učiti i educirati se.

Posebno se zahvalio Skupštini i Vladi HNŽ-a, koje su donijele odluku o strateškom planu razvoja zdravstvenog sustava u Županiji u smislu njegovog razvoja, a što će, po njegovim riječima, omogućiti također da se svi projekti lakše implementiraju.

U razgovoru s novinarima, podsjetio je ponovno na dužnike, napominjući kako se radi o tvrtkama čiji je vlasnik ili osnivač država.  

- Međutim, Zakon o konsolidiranju gospodarskih društava omogućio je komotniji prostor za rješavanje dugova i problema, što je nama učinilo veliku nesreću jer ne možemo naplatiti naša potraživanja – napominje te dodaje kako Zavod ne odustaje te da se usmjerava na suradnju  s poreznom upravom na svakodnevnom praćenju obveza osiguranika prema Zavodu.

- Tako smo u solidnoj mjeri uspjeli stabilizirali prihode i rashode - naglašava Bošnjak.

 Odgovarajući na upit tko je krivac za loše stanje u zdravstvu, Bošnjak je kazao kako nije njegovo da upire prstom u krivca.

- Činjenica je da Županija ima više od 3 700 uposlenih u zdravstvenim ustanovama. Je li to puno ili malo također nije moje komentirati, ali je činjenica da to iziskuje puno novaca. S druge strane, naša je zakonska obveza i nadležnost financirati isključivo zdravstvenu zaštitu i u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti - napomenuo je Bošnjak.

Mnogi misle da mi moramo financirati uposlene, dodaje on, što nije točno ili jednako, tako da financiramo sve potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova.

- Činjenica je da se u cijeloj stvari osnivači moraju pozabaviti zdravstvenim ustanovama - zaključio je direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?